Tässä Korpiklaanin entiset metsästys- ja jalostusmäyräkoirat. Ehkä olisi osa näistä koirista myydä pois, koska niistä ei ollut siihen mihin ne on hankittu. Eipähän on vaan tullu myytyä. On tässä sitten olleet meillä joukon jatkona, kun on ollut tilaakin. Ei ole niistä ainakaan mitään kiertolaiskoiria tullut.

Seuraavana meidän kehäraakit:

Adalmiina eli Miina KVA-L (Lume 1)

Synt: 7.6.2004

Kuollut: 21.01.2018

KVA-L Adalmiina

Miina koiranetissä

Yhdeksän kiloinen karkeakarvainen mäyräkoira on koir lauman entinen alfa-narttu. Miina on luonteeltaan erittäin rauhallinen koira ja johti aikanaan koiralaumaa rauhallisin mutta tiukoin ottein. Miina on myös itsenäinen, eikä useasti hakeudu ihmisten seuraan silloin, kun perheen muut koirat ovat rahnuttamassa jalan juuressa.

Miinan päätyö on luolametsästys. Päätyön tuotteena on pääasiassa supikoiria saatu tähän mennessä vähän toista sataa. Miina on työskentelytavaltaan tyypillinen mäyräkoira eli edestä haukkuva. Miina työskentelee erittäin lähellä riistaa, jolloin riista myös liikkuu. Aika monta elukkaa on saatu ammuttua pesän ulkopuolle. Jos joudutaan kaivamaan, pystyy Miina pitämään riistan paikallaan.

Nyt vanhemmiten Miinan työskentelyrohkeus on vain kasvanut ja mäyrän metsästyksessä tulee liikaa haavereita. Metsästysinto ei ole iän myötä vähentynyt, päinvastoin ja Miina työntääkin luolassa itsensä niin ahtaista paikoista läpi, että siihen ei aina nuorikot pysty.

Miinalla on hiukan ajo-ominaisuuksia, mutta ajokyky on ailahteleva. Kaikki ajettavat elukat ovat olleet ajossa; Jänes, kauris, peura, hirvi, poro sekä mäyrä, kettu ja supi. Jäniksellä ja kauriilla on tullut parhaat noin tunnin mittaiset ajot. (Karanneen supin ajot ovat olleet vielä pidempiä)

Miina on siirtynyt eläkkeelle luolahommista, mutta ajometsästys maistuu edelleen.

Miinalla on kaksi pentuetta, Yön pentue KVA-LM Hihundin Ahvon kanssa ja AT- pentue KVA-A Eräopen Trassin kanssa. Lisätiedot pentueista.

Badamtam s Hasta La Vista eli Kerttu LUTB

Synt. 16.2.2008

Badamtams Hasta la Vista eli Kerttu ja kettu vuonna 2011
Badamtams Hasta la Vista eli Kerttu ja kettu vuonna 2011

Kerttu koiranetissä

Kerttu liittyi Korpiklaani jäseneksi 12.4.2008. Kerttu on ollut touhukas, energinen ja rohkea humppatukka. Kerttu oli aina puuhaamassa jotakin, hän oli nuorempana varsinainen lauman puuhapete ja kovin kerkeeväinen muutenkin. Vauhtia riitti ja työnsi nenäsä joka paikkaan. Kerttu on tosi aito ja sosiaalinen tyttö. Sillä on huumorinpilkettä silmäkulmassa ollut aina. Vanhemmiten on kyllä rauhoittunut ja siitä on tullut nautiskelija ja perheen ”rinsessa”.

Kaikki kivenkolot ja kaivuu hommat kiinnostaa. Älykkyyttä tästä humppatukasta löytyy, eikä sitä ole helppo huiputtaa. Kaikkien vieraiden ihmisten ja koirien kanssa tekee tuttavuutta, mutta lepertelyllä tätä neitiä ei luokseen saa.

Kerttu on ollut kaiken aikaa melkoinen trapetsitaiteilija, kiipeilee milloin minnekkin. Joskus myös tulla rämähtää alas, mutta se ei tätä pimua lannista.Tuvan portin yli hyppää edelleen vauhdikkaasti.Kerttu on ollut hauska humppatukka ja on tuottanut monet naurut sekä iloa perheessä.

8kk:n ikäisenä käytiin Kertun kanssa haukkumassa loukkusupia. Kerttu haukkui innokkaasti ja kiihkeästi.9 kk:n ikäisenä Kerttu oli jäniksen perässä toista tuntia. Ääntä ei vaan tullut.Kerttu ajelee edelleen äänettömästi pieniä pätkiä.

Hyvän alun jälkeen jostain syystä Kertun into luolatyöskentelyyn lopahti.

2010 Kertulla syntyi pentue, josta Pellonpekko ja Taikatuuli ovat osoittaneet luolataipumuksia. Muut pennut eivät menneet metsästävään kotiin. Kerttua ei ole tarkoitus toistamiseen astuttaa,joten Kertun ainoaksi pentueeksit tulee jäämään tuo HW pentue.

2010 keväällä Kertun kiinnostus pienpetoihin taas löytyi. Keinoluolalla Kerttu osoitti myös kehittyneensä. Syksyn 2011 metsästykset menivät hyvin ja tammikuussa 2012 LUT-kokeista saavutettiinkin B41 tulos. Tuli tänä syksynä huomattua, että Kerttu haluaa emäntänsä olevan pienpetojahdissa mukana. Kerttu on vaan niin kiintynyt emäntäänsä, että ei tahdo oikein innostua työskentelemään mikäli Eija ei ole paikalla.

Badamtams`s Lesnaya Feya

Synt. 19.07.2009

Kuollut 01.06.2017

”Olka” koiranetissä

Olka ei kunnolla herännyt riistalle , vaikka sukutaulu on ihan hyvä. Vasta talvella 2012 alkoi olla sellaisia merkkejä, että Olkasta vielä saattaa jonkinlainen luolakoira tulla. Olkan riistainto kuitenkin lopahti. Olkaa ei käytetä jalostukseen, koska Olkalla on tietynlaista arkuutta ja riistainto ei ole riittävää. Jos ei riitä vauhti metsällä niin vauhti riittää seurakoiraksi, jossa Olka pärjää mainiosti.

Olka lopetettiin kesällä 2017 ilman sairauden diagnosointia.

KVA-L Kaivannon Mantamainio (LUME1)

synt. 30.08.2010

Manta koiranetissä

Karkeakarvainen mäyräkoira Kaivannon Mantamainio eli Manta on ”Mantamyrskyn” kaltainen vipeltäjä. Manta on luonteeltaan erittäin rohkea joka ei ole ollut moksiskaan kun vanhemmat koirat ovat laittaneet pientä ”kiusanhenkeä” kuriin ja järjestykseen. Pentu on erittäin sosiaalinen ja ei aristele oikeastaan mitään uusia asioita paitsi pölynimuria. 3.5 kk:n ikäisenä pidin Mantalle luolakoirien pentutaipumuskokeen, jonka Manta selvitti kiitettävin arvosanoin. Riista oli saatu Miinalla.

IMG_49444 kk:n ikäisenä Mantalla oli toinen taipumuskoe eri riistaeläimellä ja kolmas taipumuskoe 4,5 kk:n ikäisenä. 7 kk:n ikäisenä Manta oli ensimmäisen kerran pesässä vanhemman koiran jälkeen supia työstämässä. Innokkuutta on riittävästi joten varsinaiset itsenäiset metsästysreissut jätettiin 2011 syksyyn.

2011 syksyllä aloitettiin pienpetojen metsästys. Ensimmäiset supit saatiin alkusyksystä. Ne kaivettiin ylös ilman suurempia viivytyksiä. Alkusyksyllä Manta työskenteli hyvin ”ramppaamatta” noin reilun tunnin ja joulukuussa työskentelyaika ilman ”hyytymistä” oli jo neljä tuntia. Mäyränkin kanssa on taisteltu, mutta ylös asti ei mäyrää Mantalta vielä tuolloin saatu.

Keinoluolalla ketun kanssa otteet olivat sellaiset, että tammikuussa 2012 mentiin ensimmäisiin kokeisiin jolloin Mantalla oli ikää 18 kuukautta. Kokeet menivät hyvin ja A- tulos saavutettiin Oulussa 29.01.2012.

kaivannon mantamainio

Mantan työskentelytapa supilla on otehakuinen. Tähän mennessä Manta on yleensä mennyt supiin kiinni ennen apureiän puhkaisua ja ote on pitänyt supin ylösottamiseen saakka. Manta on osannut katsoa tilanteen, jossa otetta hakee, koska juurikaan isompia haavereita ei ole tullut. Metsästystilanteissa on Manta hakenut erinomaisesti laajoissa pesissä, joita on Mantan jälkeen tarkastettu kokeneilla koirilla, mutta ei ole kokeneetkaan pesistä mitään löytäneet.

Ensimmäiset peura- ja jänisajot saatiin syksyllä 2011. Pisin peura-ajo on kestänyt 45 min ja jänisajo 35 min. Haku Mantalla on innokasta, mutta suppeaa, eikä ainakaan vielä ole tullut ajossa ääntä.

Mantalla todettiin heinäkuussa 2012 IMHA eli immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia. Nyt elokuussa edetään viikko kerrallaan ja seurataan verikokeiden tuloksia. Lääkkeet ovat alkaneet vaikuttaa ja punasolujen tuotto on parantunut. Punasoluja löytyy myös eri ikäisiä eli valkosolut eivät enää tuhoa kaikkia punasoluja. Tulevaisuus näyttää uusiutuuko anemia. IMHA on geneettisesti periytyvä sairaus ja hormonaaliset muutokset eli kiima voi olla laukaiseva tekijä IMHAan, joten Mantaa ei käytetetä jalostukseen.

Anemia ei toistaiseksi ole uusiutunut ja Manta toimii luonteensa mukaisesti täysillä luolakoirana. Mantaa ei jalosteta IMHAn ja kaihin riskin takia.

Tulokset

LUT-kokeet

Karttula 14.01.2012 LUT B44

Tuomari: Jukka Kinnunen

Ahdinkoputken läpäisy vaivaton. Tyhjän luolan tarkastus: nopea, täydellinen, äänetön.

Koira innokkaasti luolastoon. Käheä haukku luukulla. Luukkujen avauduttua kettu oikeaan kulmapesään. Koira seuraa ja aloittaa haukkumisen madalluksen alla. Kettu siirtyy koiran painostuksesta oikeaan päätypesään. Koira seuraa tiiviissä tuntumassa ja aloittaa haukkumisen uudestaan madalluksen alla. Kettu tekee toistuvia pelotehyökkäyksiä pitkälle madalluksen alle, jotka koira väistää. Väistämisen jälkeen koira palaa välittömästi takaisin ja koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä koiran hallitessa tapahtumia. Koeaika 4 min

Karttula 15.01.2012 LUT B44

Tuomari: Tomi Tarvainen

Ahdinkoputken läpäisy nopea. Tyhjän luolan tarkastus: äänetön, täydellinen, nopea.

Koira nopeasti luukulle, aloittaa hyvän haukun. Luukun auettua kettu oikeaan peräpesään. Koira seuraa nopeasti. Koira painostaa ahdingon puolesta välistä haukkuen edeten välillä iskuetäisyydelle. Koira ei iskuista peräänny, vaan jatkaa hyvää työskentelyä ahdingon alla koko koeajan. Koeaika 20 min

Oulu 29.01.2012 LUT A 49

Tuomari: Jani Mustalahti

Ahdinkoputken läpäisy hyväksytty. Tyhjän luolan tarkastus hyväksytty, intohaukkua (2 haukahdusta Reiman huom.), nopea.

Koira nopeasti luolastoon, kaivaen hiekkaesteen. Ilmoitushaukku, peltien avauduttua kettu siirtyy vasempaan päätepesään, jonne koira seuraa hieman harhaillen aloittaen määrätietoisen haukkutyöskentelyn kestäen hyvin ketun karkoitukset. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä. Koeaika 3 min.

Näyttelyt

Ristiinan näyttely 27.8.2011

Tuomari: Iren Naarets

JUN/EH

Pienikokoinen feminiinen pää hieman leveä kallo-osa. Riittävä kaula, hyvä selkälinja. Erittäin hyvät kulmaukset edessä ja takana. Toivoisin enemmän eturintaa. Rintalasta saisi ola pidempi. Erittäin hyvät liikkeet edessä ja takana.

Pieksämäen näyttely 11.6.2011

Tuomari: Arja Koskelo

JUN ERI, SA, PN2, VARASERTI

Erinomainen tyyppi, feminiininen kokonaisuus. Hyvin kaunis pää.Tasapainoiset kulmaukset. Hyvä luusto ja tassut.Suun tulisi aueta paremmin. Kaunis ylälinja ja erinomainen karva. Kantaa häntää ajoittain korkealla. Tasapainoiset liikkeet ja hyvä ryhti.

Vesilahden näyttely 07.04.2012

Tuomari: Perttu Ståhlberg

KÄY/ H

Hyvän kokoinen. Hyvä tyyppi ja ilme. Eturinta saisi olla voimakkaampi. Suorat lavat, köyristää lannetta. Ylöskiinnittynyt häntä. Takaliike saisi olla pidempi. Turkki OK.