Mäyräkoiran pentuja myydään uusille omistajille alkuvuodesta 2021 

Korpiklaanin LM Sudenmarjan eli Sirun astutetaan loka- marraskuussa 2020 KVA-A Omituisen Otuksen Mortilla. Mikäli kaikki menee hyvin niin, mäyräkoiran pentuja myydään uusille omistajille maalis- huhtikuussa . 

Sirulle valittiin täysin ajolinjainen on uros. Tästä Sirun omalle sivulle. 

Korpiklaanin SM- pentueen isäksi on valittu KVA-A Omituisen Otuksen Mortti.

Emme ota enää varauksia. Katsomme astutuksen jälkeen saadaanko Siru kantavaksi ja avaamme "varauskirjan" sitten tarvittaessa.


mayrakoiran pentuja tulossa Korpiklaaniin

Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru

Korpiklaanin SM- pentueen sukutaulun näet tästä. KVA-A Omituisen Otuksen Mortti asuu Köyliössä Satakunnassa ja omistaja on Mauri Krusberg. 

Nyt siis ajavaan ja luolassa toimivaan mäyräkoiraan Korpiklaanin LM Sudenmarja astutetaan täysin ajavalinjaisella O.O.Mortilla. Uskon, että pentueen "isukin" tuovan pentuihin hiukan laajempaa hakua Korpiklaanin LM- pentuihin verrattuna. Luolasuvut LM- pentueen sukutaulussa aiheuttivat sen, että haku on suppeampaa kuin täysin ajavalinjaisilla. Korpiklaanin SM- pennuissa säilyy kiinnostus pienpetoihin, mutta varsinkin urokset eivät todennäköisesti ole riittävän pienikokoisia tehokkaaseen luolatyöskentelyyn.


Korpiklaanin SM pentueen isä KVA-A OO.Mortti

KVA-A Omituisen Otuksen Mortti

MORTTI on hyvin tavallinen mäyräkoirauros joka sopeutui ja kotiutui elämään isänsä ja velipuolensa kanssa helposti. Heti pennusta lähtien se on ollut hyvin aikuismainen ja helposti koulutusta vastaanottavainen koira. Tottelevaisuutta opeteltiin niin kuin muillekin meidän mäyräkoirille on opetettu, eli aamuposti haetaan maantien toisella puolella olevasta postilaatikosta ja koiralla ei ole ollut lupa tulla asfaltille. Maantie on kotirappusilta 30 metrin päässä ja tarpeilleen Mortti voidaan laskea pihalle myös ilman valvontaakin.

Ensimmäiset metsäreissut tehtiin marjastuksen yhteydessä. Jäljestys aloitettiin kahdeksan viikon iässä oikealla kauriin verellä. Aluksi muutaman kymmenen metrin pituisena ja kaatona oli kauriin sorkka. Ja kun ensimmäiset jäljet neljän kuukauden iässä tehtiin metsään, niin kaatona oli kauriin pää.

Ajot alkoivat viiden kuukauden iässä ja ensimmäisen kaadon onnistuin tekemään tunnin ajosta Mortille itse koiran ollessa puolivuotias.

Näyttelyssä Mortti on ollut kolme kertaa ja saanut; Tarmo Viirtelältä JUN EH:N, Pauliina Sjöholmilta KÄY H:n ja Marko Lepasaarelta KÄY ERI

Ajokoekäyntejä on kolme ja ykköspalkintoja on saman verran, sekä KVA-A. Käyttövalion arvon Mortti saavutti 2 v. 4 kk:n ikäisenä. Ajokokeet jäivät siihen koska Mortti on ollut liian tiukka haukkuinen. Eikä herättelyä ole muutamaa haukkua enempää vieläkään. Useimmiten ajo alkaa ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta.

MEJÄ koekäyntejä Mortilla on neljä, joista tuloksina AVO 2, 2x Avo 1 ja Voi 1. Nyt kun olemme tehneet kymmeniä SRVA-hakuja, niin en ole katsonut tarpeelliseksi kulkea MEJÄ-kokeissa. 

Omituisen Otuksen Mortin eka kauris kaato

KVA-A Omituisen Otuksen Mortin ensimmäinen kaato 6 kk ikäisenä.

Mortilla on jälkeläisiä neljästä eri nartusta yhteensä 22 kpl. Jälkeläisistä viisi on käynyt MÄAJ-kokeessa ja niistä neljä on KVA-A.

Yksi Mortin jälkeläinen on osallistunut MEJÄ-kokeeseen. Miksi Korpiklaanissa yhdistetään ajavalinjaisia ja luolalinjaisia sukuja? Tässä ominaisuuksia, joita tällä "sekoittamisella" saavutetaan.

Etsitkö metsässä toimivaa rehellistä mäyräkoiraa? Mitä rehellinen mäyräkoira tarkoittaa? Rehellisyys tarkoittaa sitä, että koira antaa ääntä eli haukkuu silloin, kun sen on tarkoitus haukkua. No milloin sen on tarkoitus haukkua? 

Yllä olevassa videossa esimerkki mäyräkoiran herättelystä. Esittelijänä on Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru noin 6 kk ikäisenä. Tässä Siru herättelee alussa, vaikka on tuoreella jäljellä. Tämä on nuorelle ja kokemattomalle koiralle luonteenomaista. 

Mäyräkoiran herättely

Mäyräkoiralle on tyypillistä ja sen myös halutaan herättelevän. Mäyräkoira on parhaimmillaan peura- ja kaurisajurina. Valkohäntäpeura ja metsäkauris lähtee rauhallisemmin liikkeelle koiran edessä, kun koira ilmoittaa itsestään eli haukahtelee harvakseltaan. Tätä harvakseltaan haukahtelua kutsutaan herättelyksi. Mäyräkoira herättelee, kun se haistaa riittävän tuoreen riistan hajun. Saatuaan riistan hajun nenäänsä, koira yrittää selvittää mihin suuntaan haju vahvenee eli on ikään kuin tuoreempi ja voimakkaampi haju. Hyvä olisi, että mäyräkoira haukkuu harvakseltaan niin kauan, kunnes löytää löytää aivan tuoreen hajun. Aivan tuoreen hajun löytäminen tarkoittaa, että ajettava riista on lähtenyt liikkeelle koiran edessä eli lähtenyt pakenemaan koiraa. Vasta nyt, kun koira ajaa pakenevaa riistaa, olisi koiran tarkoitus haukkua yhtäjaksoisesti.

Mäyräkoiran ajohaukku

Kun koira seuraa pakenevaa riistaa,  alkaa haukkua tulla tiheämmin kuin herättelyssä. Haukun pitäisi olla ns. kertovaa eli haukun tiheydestä ja kiihkeydestä on huomattavissa kuinka lähellä koira on ajettavaa riistaa. Ajohaukussa on oltava välillä myös taukoja, koska mäyräkoiralle tulee väkisinkin joskus hukkia eli eksyy ajettavan jäljeltä.

Jos mäyräkoiran haukku on kokoa ajan kiihkeää ja tiheää ilman taukoja ja/ tai haukun harvenemista, voi olla että koira ei ole koko ajan rehellinen.

Yllä olevassa videossa esimerkki Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan ajohaukusta.

Yllä olevassa videossa Korpiklaanin LM Sudenmarjan eli Sirun kaurisajoa seurataan tutkan näytöltä.


Pienpetojen metsästäminen

Luola-  ja ajosukujen sekoittaminen pienentää jossain määrin myös koiran kokoa. Jos mäyräkoiraa voi käyttää luolametsästyksessä, niin se tarkoittaa, että ko. koira on suurin piirtein ”oikean” kokoinen mäyräkoira. Mäyräkoira on alunperin kehitetty luolametsästykseen. Toiset metsästäjät pidentävät mielellään jahtikautta ja metsästävät mäyräkoirillaan pienpetoja myös keväällä ajometsästyksen päättymisen jälkeen.

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisulta on saatu kymmeniä supikoiria.

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu eli Sisu 04.11.2019 Pieksämäellä

Mitä Ronjalla ja Sisulla  on tekemistä Sirun ja Mortin pentujen kanssa?


Siru on ajavalinjaisen emän ja luolalinjaisen isän (KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) yhdistelmästä. 

Ronja ja Sisu ovat ajavalinjaisen emän ja luolalinjaisen isän (KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu) yhdistelmästä. Ronjalla ja Sirulla on sama emä eli KVA-A Omituisen Otuksen Lotta.

Videoilla näkyy minkälaisia mäyräkoiran pentuja on tullut, kun on yhdistetty ajavalinjainen ja luolalinjainen mäyräkoira.

Nyt siis tässä Korpiklaanin SM- pentueessa ajavalinjaisen ja luolalinjaisen sekoitukseen (eli Siruun) yhdistetään täysi ajavalinjainen uros eli Mortti.

Mitä saat kun ostat mäyräkoiran pennun Korpiklaanin kennelistä?

Tukea ja opastusta pennun sekä myöhemmin metsästyskoiran kasvatukseen

 • Korpiklaanin pentuoppaasta (n. 20 sivua)
 • Puhelimella Eijalta ja Reimalta
 • Korpiklaanin RO -pentueen WhatsUp -ryhmästä vertaistukena ja kasvattajien antamina ohjeina
 • Opastus ja ohjaus koiranäyttelyihin

  •Pentutapaamisessa on pidetty uusille koiran omistajille näyttelytreenit.

  Kun olemme omia koiriamme käyttäneet näyttelyssä, olemme kutsuneet kasvattejamme osallistumaan samaan näyttelyyn. Näin omistaja saa tukea viedessään ensimmäistä kertaa koiraansa näyttelyyn.

  Vuosittainen jahtiviikonloppu Ypäjän Riistamiesten peurajahdissa

 • Korpiklaanin koirilla (myös muista pentueista) jahdataan peuraa Ypäjän riistarikkaissa maastoissa.
 • Ypäjän RM:n Ypäjän kylän peuraporukka kaatoi kaudella 2019-2020 koirajahdeissa hiukan yli 100 peuraa. Olisiko jopa eniten Suomessa?
 • Ensikauden pentujahti on 12.- 13.12.2020
 • Opastus ja ohjaus ajokokeisiin sekä luolakokeisiin  •Pentutapaamisessa on pidetty opetustilaisuus mäyräkoirien ajokokeiden (MÄAJ) säännöistä ja olen toiminut ajokokeissa tuomarina. Kuten muissakin ajokokeissa, on koiranohjaajalla (omistajalla) ajokokeeseen ilmoittautuessa oltava tuomari varattuna. Olen ollut kasvattieni käytettävissä Etelä- ja Länsi-Suomessa pidettäviin MÄAJ kokeisiin.

  •Luolataipumuskokeisiin ja -treeneihin sekä luolametsästyskokeisiin pystyn myös kertomaan paikat ja käytettävissä olevat tuomarit.


  Ruusalta helmikuussa 2020 saatu mäyrä

  Mitä odotamme sinulta/ teiltä koiran omistajana?

  Ehdoton edellytys on riittävä metsästyskäyttö.

  Mikä on riittävä metsästys käyttö? Se ei ole viisi metsästys kertaa syksyssä.

  Jotta mäyräkoiran pennusta kehittyy toimiva metsästyskoira, on sitä treenattava pääsääntöisesti viikottain. Mäyräkoirasta tulee metsästyskoira metsässä, ei sohvalla tai tarhassa.

  Mikäli teillä on pieniä lapsia, on syytä tiedostaa, miten lapsien tulee kohdella mäyräkoiran pentuja ja myöhemmin aikuista koiraa, jotta yhteiselämä sujuu sopuisti.

  •Mäyräkoiran pentuja ei saa retuuttaa, lyödä jne. Pienelle lapselle pitää opettaa miten koiranpentua ja aikuista koiraa kohdellaan. 

 • Mikäli koiraa kohdellaan huonosti, tulee koirasta ajan myötä itseään puolustaessaan agressiivisesti käyttäytyvä.
 • Neuvomme tarvittaessa kasvatukseen liittyvissä asioissa.
 • Korpiklaanista tulleita mäyräkoiran pentuja työmaalla metsästyskaudella 2018-2019

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 06.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 15.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä

  Kennelin pentutapaaminen Itsenäisyyspäivänä 2019 Ypäjällä.

  Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä.

  Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja Hankasalmella 08.12.2018.

  Korpiklaanin LP Jahti-Lilli valittiin Virolahden RHY:n vuoden metsästyskoiraksi v. 2018.

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 17.11.2018 Valkeala.

  Korpiklaanin LM Louhetar eli Kerttu 06.10.2018 Pernaja.

  Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri 13.10.2018 Ypäjä.

  Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää 13.10.2018 Kiiminki. Wertillä on ajokokeista kaksi MÄAJ1 tulosta.

  Korpiklaanin LN Tähtisaagan ensimmäinen peura 22.12.2019 Ypäjällä alle 9 kk ikäisenä.

  Alla tarinaa Korpiklaanin kahdesta edellisestä pentueesta. Tarinasta selviää, että Korpiklaanissa on kiinnittetty huomiota mm. herättelyyn ja pienpetotyöskentelyyn.

  LN pentue 2019

  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-A M13 Nipen yhdistelmästä syntyi 10.04.2019

  Mäyräkoiran pentuja syntyi kolme, joista yksi pentu kuoli juuttuessaan synnytyskanavaan. Eloon jäi uros ja narttu. Kuollut uros pentu painoi 460 grammaa. Eloon jääneet pennut painoivat noin 350 grammaa. Pennuille on jo annettu nimet. Narttu pennun nimi on Korpiklaanin LN Tähtisaaga ja uros pennun nimi on Korpiklaanin LN Karhun Woima. 

  Lotta päätettiin vielä astuttaa, koska Korpiklaanin kenneliin haluttiin vielä Lotasta yksi ajava mäyräkoira. Kenneliin jää siis tästä tulevasta LN- pentueesta yksi narttupentu. 


  Lotan ja Nipen yhdistelmä koiranetissä.

  Lotan kahden edellisen pentueen urokseksi on haluttu valita sellainen koira jolla on sukutaulussa luolasukuja. Lotan sukutaulussa on sellaisia haukku herkkyyttä periyttäviä koiria, että pentueiden urosvalintaan on syytä kiinnittää huomiota. Korpiklaanin LK- ja LM- pentueessa on havaittu, että ko. tavoite saavutetiin. Pentuiden koirat herättelevät pääsääntöisesti yksittäisiä haukahduksia. Molemmissa pentueissa on myös pienpetojen pyyntiin käytettäviä koiria.


  KVA-A M13 Nippe

  Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, koska Nippeä on käytetty Omituisen Otuksen koirille aikaisemmin ja jälkeläisistä on tullut erinomaisia metsästyskoiria ja myöskin koekoiria. 

  Nipellä on hienoja jälkeläisiä ja osalle Nippe on periyttänyt myös luontaista laajaa hakua. Nipen jälkeläisnäytöstä on todisteena koiranetissä olevat koetulokset. Lotan jälkeläisisistä on kolmea koiraa käytetty kokeissa ja muistakin on oikein hyviä metsästyskoiria kyllä tullut. LM- pentueen koiria on mennyt kokeessa käyville metsästäjille, joten jos pennut ajavat riittävän hyvin, niin eiköhän koekäynnit hiukan lisäänny.


  Nippe asustelee Porissa, ja sitä käytetään pääsääntöisesti peuran ja kauriin metsästykseen. Jo 4 kuukauden iässä Nippe ajoi ensimmäisen kerran jänistä, ja 8 kuukauden iässä sen ajosta kaadettiin ensimmäinen valkohäntäpeura. Nipellä on hyvä ja laaja haku, minkä lisäksi se on erittäin sitkeä ajuri. Itsenäisyydestä huolimatta se toimii hyvin yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Nippe on tarvittaessa myös erittäin rohkea ja sitkeä luolatyöskentelijä.


  Metsästyksen lisäksi Nippe harrastaa aktiivisesti TOKOa. Nippe on perusluonteeltaan iloinen, kiltti ja sosiaalinen koira. Nippeä pystyy myös lenkittämään vapaana kotiseudun vahvasta peurakannasta huolimatta. Nippe on aina ollut terve, ja sillä on erittäin helppohoitoinen niukka karva. Nippe elää viiden koiran laumassa. Se tulee toimeen myös perheen kissan, kanin ja kanojen kanssa.

  Nippe on periyttänyt ajo-ominaisuuksiaan erittäin hyvin, ja sen jälkeläisillä on jo mukavasti koekäyntejäkin takana. Myös mukava luonne ja helppo karva tuntuvat periytyvän jälkeläisiin vahvasti.  r your text here...

  LM- pentue 2018


  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelden yhdistelmästä syntyi 19.02.2018

  Pentueen synnytys meni hyvin ja mäyräkoiran pentuja syntyi 3 narttua ja viisi urosta. Lotta on synnyttänyt yhteensä kolme pentuetta ja yhteensä 19 pentua. Yksi pentu on keskimmäisessä pentueessa on keisarilla 

  leikattu. Kaikki syntyneet pennut ovat myös jääneet eloon. Lotan todennäköisesti viimeisestä pentueesta jäi yksi narttu kotiin, joka varmaankin perii emältään hyvän synnyttäjän ominaisuudet.

  Narttupennut perivät runsaan karvan emältään, mutta karva oli karkeampi kuin Lotalla. Osa urospennuista oli perinyt niukan karvan isältään.

  Lotan ja Arekin yhdistelmä jalostustietokannassa.

  Kaikilla pennuilla tuntuu olevan terävyyttä luonteessa, jonka huomaa siinä miten pennut toisilleen rähisee.  Ainakin kolmea pentua tullaan käyttämään ajometsästyksen lisäksi luolametsästyksessä. 


  Olemme käyttäneet Arekia kerran aikaisemminkin, kun KVA-M Korpiklaanin LR Leisku synnytti LA- pentueeseen yhden urospennun.  Arekilla on hyviä jälkeläisiä pääasiassa luolasukuisten narttujen kanssa. Osa pennuista on käynyt luolataipumuskokeessa ja on pennuilta ajostakin riistaa kaadettu. Ajotaipumuksia jälkeläisissä siis on vaikka molemmat vanhemmat ovat olleet luolasukuisia. Lotan ja Arekin pennuissa kyllä ajotaipumukset säilyvät ja toivottavasti saadaan korjattua Lotan isoa kokoa ja liian pehmeää karvaa. 

  Kennel Korpiklaanin

  Eija ja reima halonen

  UUTELANTIE 80 PUNKALAIDUN

  halonen.eija at gmail.com

  reima.halonen at gmail.com