Mäyräkoiran pentuja myydään uusille omistajilleen alkuvuodesta 2023 

SIVU päivitetty 23.11.2022.

Korpiklaanin RK- pentue tulossa alkuvuodesta 2023

RK- pentueeseen ei oteta enää varauksia. Korpiklaanista seuraavaksi astutetaan kesällä 2023 Korpiklaanin LM Sudenmarja. Sirun omalle sivulle.

Pentueen emänä KVA-L (LUME1) Ruusa ja                                                                                               isänä KVA- A Karkelon Kelmi eli Viuhti

mäyräkoiran pentuja - korpiklaanin RK- pentue
mäyräkoiran pentuja - korpiklaanin RK- pentue

Mäyräkoiran pentuja tulossa. Yhdistelmä jalostustietokannassa. Yhdistelmän sukusiitosprosentti on kuudella sukupolvella 1.88%. Yhteiset sukulaiset ovat ajolinjaisia koiria. Sama yhdistelmä on toteutettu vuonna 2021. Pentue oli erinomainen ja se päätettiin uusia. KVA-L Ruusan omalle sivulle.

Alla olevissa kuvissa ensimmäisen Korpiklaanin RK- pentueen onnistumisia ajometsästyksessä ensimmäiseltä metsästys kaudelta. Pentueeseen syntyi 26.04.2021 kaksi narttua ja neljä urosta.

mäyräkoiran pentuja peuran metsästys Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky 3 kk ikäisenä

Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky 3 kk ikäisenä

mäyräkoiran pentuja, Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus 4 kk ikäisenä

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus 4 kk ikäisenä

mäyräkoiran pentuja, peuran metsästys kk-mäyräkoira Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus joulukuu 2021 6 kk ikäisenä

mäyräkoiran pentuja, peuran metsästys, Korpiklaanin RK Myrskytuuli Tammikuu 2022

Korpiklaanin RK Myrskytuuli Tammikuu 2022 7 kk ikäisenä

Pentueessa kolmea koiraa treenattiin ekana vuotena myös jäniksellä ja nämä ymmärsivät itsenäisesti miten jäniksen paluuperät selvitetään.  Se kertoo sitä, että hukan selvittelykyky on tullut perimässä.

Ensimmäinen RK- pentue syttyi riistalle 3- 5 kk ikäisenä. Ensimmäiset ajot ja ensimmäinen peurakaato tuli Elmolle eli Korpiklaanin RK Ukkosmyrskylle 3 kuukauden ikäisenä. Viiden kuukauden ikäisenä oli ensimmäiset ajot saatu viidelta pennulta ja kuudeskin pentu ajo ensimmäisen jänisajon ennen kauden loppua. Ko koiran treenaamista vaikeutti runsas lumen määrä. Myös kiinnostusta pienpetoihin on havaittu niillä pennuilla, joille ko. mahdollisuus on tarjottu.

Pentueen koko on aikuisena pysynyt ihanne mitoissa ja nartut sekä urokset painavat alle 8.2 kg. Hyvää ulkomuotoakin on periytynyt vähintään yhteen urokseen, joka on saanut sertin.

KVA- A Karkelon Kelmi eli Viuhti

Kelmi alias Viuhti on erittäin ihmisrakas ja sopeutuvainen mäyräkoira uros. Ensimmäiset ajot ajettiin jo 4kk iässä takapihalta haistetun kauriin perään.

Ensimmäinen ajokoe 9kk iässä ja siitä heti 1 tulos ja vielä paremmat pisteet, jos koiraa ei olisi tuomarin tarvinnut juosta kiinni.

Tarpeilleen voi kotipihalle päästää ilman naruja ja perheen ulkotöihin osallistuu kesäisin vapaana sekä ymmärtää lenkkeilyn ja metsästyksen eron. Kelmi on suht pienikokoinen sitkeä ajuri, jolle ei pitkät eikä perättäiset metsäpäivät tuota vaikeuksia.

Viuhtia on käytetty menestyksekkäästi jahtitilanteiden haavakoiden jäljittämiseen sekä kolaripeurojen jäljittämiseen. Viuhtilla ei ole ajatettu muita kuin peuraa ja kaurista, jolloin muut eläimet eivät häiritse pikkusorkan metsästämistä.

RK-pentueen emän Ruusan haku on luolakoiramaisen suppeaa ja ensimmäisen RK- pentueen kylmän haun laajuus on ollut suurin piirtein 100 metriä.

On todennäköistä, että RK- pentueen koirien herättely on kuten pentueen emällä ja isällä eli niukanalaista. Niukka herättely saadaan aikaan  valitsemalla sukutauluhin sellaisia koiria, jotka edistävät edellä mainitun tavoitteen saavuttamista.

Mäyräkoira pentuja - kk-mäyräkoira KVA-L Ruusa ja mäyrä

KVA- L (LUME1) Ruusalta helmikuussa 2020 saatu mäyrä

Miksi Korpiklaanissa yhdistetään ajavalinjaisia ja luolalinjaisia sukuja? Tässä ominaisuuksia, joita tällä "sekoittamisella" saavutetaan.

Etsitkö metsässä toimivaa rehellistä mäyräkoiraa? Mitä rehellinen mäyräkoira tarkoittaa? Rehellisyys tarkoittaa sitä, että koira antaa ääntä eli haukkuu silloin, kun sen on tarkoitus haukkua. No milloin sen on tarkoitus haukkua? 

Yllä olevassa videossa esimerkki mäyräkoiran herättelystä. Esittelijänä on Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru noin 6 kk ikäisenä. Tässä Siru herättelee alussa, vaikka on tuoreella jäljellä. Tämä on nuorelle ja kokemattomalle koiralle luonteenomaista. 

Mäyräkoiran herättely

Mäyräkoiralle on tyypillistä ja sen myös halutaan herättelevän. Mäyräkoira on parhaimmillaan peura- ja kaurisajurina. Valkohäntäpeura ja metsäkauris lähtee rauhallisemmin liikkeelle koiran edessä, kun koira ilmoittaa itsestään eli haukahtelee harvakseltaan. Tätä harvakseltaan haukahtelua kutsutaan herättelyksi. Mäyräkoira herättelee, kun se haistaa riittävän tuoreen riistan hajun. Saatuaan riistan hajun nenäänsä, koira yrittää selvittää mihin suuntaan haju vahvenee eli on ikään kuin tuoreempi ja voimakkaampi haju.

Hyvä olisi, että mäyräkoira haukkuu harvakseltaan niin kauan, kunnes löytää löytää aivan tuoreen hajun. Aivan tuoreen hajun löytäminen tarkoittaa, että ajettava riista on lähtenyt liikkeelle koiran edessä eli lähtenyt pakenemaan koiraa. Vasta nyt, kun koira ajaa pakenevaa riistaa, olisi koiran tarkoitus haukkua yhtäjaksoisesti.

Mäyräkoiran ajohaukku

Kun koira seuraa pakenevaa riistaa,  alkaa haukkua tulla tiheämmin kuin herättelyssä. Haukun pitäisi olla ns. kertovaa eli haukun tiheydestä ja kiihkeydestä on huomattavissa kuinka lähellä koira on ajettavaa riistaa. Ajohaukussa on oltava välillä myös taukoja, koska mäyräkoiralle tulee väkisinkin joskus hukkia eli eksyy ajettavan jäljeltä.

Jos mäyräkoiran haukku on kokoa ajan kiihkeää ja tiheää ilman taukoja ja/ tai haukun harvenemista, voi olla että koira ei ole koko ajan rehellinen.

Yllä olevassa videossa esimerkki Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan ajohaukusta.

Yllä olevassa videossa Korpiklaanin LM Sudenmarjan eli Sirun kaurisajoa seurataan tutkan näytöltä.


Pienpetojen metsästäminen

Luola-  ja ajosukujen sekoittaminen pienentää jossain määrin myös koiran kokoa. Jos mäyräkoiraa voi käyttää luolametsästyksessä, niin se tarkoittaa, että ko. koira on suurin piirtein ”oikean” kokoinen mäyräkoira. Mäyräkoira on alunperin kehitetty luolametsästykseen. Toiset metsästäjät pidentävät mielellään jahtikautta ja metsästävät mäyräkoirillaan pienpetoja myös keväällä ajometsästyksen päättymisen jälkeen.

mäyräkoiran pentuja tulossa kennel Korpiklaaniin

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisulta on saatu kymmeniä supikoiria.

mäyräkoiran pentuja tulossa. kennel Korpiklaaniin

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu eli Sisu 04.11.2019 Pieksämäellä

Mitä Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjalla ja Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisulla on tekemistä Ruusa ja Viuhtin pentujen kanssa?


Ronja ja Sisu ovat ajavalinjaisen emän ( KVA-A Omituisen Otuksen Lotta) ja luolalinjaisen isän (KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu) yhdistelmästä. 

Videoilla näkyy minkälaisia mäyräkoiran pentuja on tullut, kun on yhdistetty ajavalinjainen ja luolalinjainen mäyräkoira.

KVA- L Ruusa on luolalinjainen ja KVA-A Karkelon Kelmi eli Viuhti on ajavalinjainen.


Nyt siis tässä Korpiklaanin RK- pentueessa Ruusan luolalinjaiseen sukutauluun yhdistetään Viuhtin ajolinjainen sukutaulu. 

Mitä saat kun ostat mäyräkoiran pennun Korpiklaanin kennelistä?

Tukea ja opastusta pennun sekä myöhemmin metsästyskoiran kasvatukseen

 • Korpiklaanin pentuoppaasta (n. 20 sivua)
 • Puhelimella Eijalta ja Reimalta
 • Korpiklaanin RK2 -pentueen WhatsUp -ryhmästä vertaistukena ja kasvattajien antamina ohjeina

 • Opastus ja ohjaus koiranäyttelyihin

  •Pentutapaamisessa on pidetty uusille koiran omistajille näyttelytreenit.

  Kun olemme omia koiriamme käyttäneet näyttelyssä, olemme kutsuneet kasvattejamme osallistumaan samaan näyttelyyn. Näin omistaja saa tukea viedessään ensimmäistä kertaa koiraansa näyttelyyn.

  Vuosittainen jahtiviikonloppu Ypäjän Riistamiesten peurajahdissa

 • Korpiklaanin koirilla (myös muista pentueista) jahdataan peuraa Ypäjän riistarikkaissa maastoissa.
 • Ypäjän RM:n Ypäjän kylän peuraporukka kaatoi kaudella 2019-2020 koirajahdeissa hiukan yli 100 peuraa. Olisiko jopa eniten Suomessa?
 • Kauden 2022 pentujahti on 09.-11.12.2022 Ypäjällä
 • Vuoden 2021 pentujahdin video

 • Opastus ja ohjaus ajokokeisiin sekä luolakokeisiin  •Pentutapaamisessa on pidetty opetustilaisuus mäyräkoirien ajokokeiden (MÄAJ) säännöistä ja olen toiminut ajokokeissa tuomarina. Kuten muissakin ajokokeissa, on koiranohjaajalla (omistajalla) ajokokeeseen ilmoittautuessa oltava tuomari varattuna. Olen ollut kasvattieni käytettävissä Etelä- ja Länsi-Suomessa pidettäviin MÄAJ kokeisiin.

  •Luolataipumuskokeisiin ja -treeneihin sekä luolametsästyskokeisiin pystyn myös kertomaan paikat ja käytettävissä olevat tuomarit.


  mäyräkoiran pentuja tulossa kennel Korpiklaaniin

  Ruusalta helmikuussa 2020 saatu mäyrä

  Mitä odotamme sinulta/ teiltä koiran omistajana?

  Ehdoton edellytys on riittävä metsästyskäyttö.

  Mikä on riittävä metsästys käyttö? Se ei ole viisi metsästys kertaa syksyssä.

  Jotta mäyräkoiran pennusta kehittyy toimiva metsästyskoira, on sitä treenattava pääsääntöisesti viikottain. Mäyräkoirasta tulee metsästyskoira metsässä, ei sohvalla tai tarhassa.

  Mikäli teillä on pieniä lapsia, on syytä tiedostaa, miten lapsien tulee kohdella mäyräkoiran pentuja ja myöhemmin aikuista koiraa, jotta yhteiselämä sujuu sopuisti.

  •Mäyräkoiran pentuja ei saa retuuttaa, lyödä jne. Pienelle lapselle pitää opettaa miten koiranpentua ja aikuista koiraa kohdellaan. 

 • Mikäli koiraa kohdellaan huonosti, tulee koirasta ajan myötä itseään puolustaessaan agressiivisesti käyttäytyvä.
 • Neuvomme tarvittaessa kasvatukseen liittyvissä asioissa.
 • Korpiklaanista tulleita mäyräkoiran pentuja työmaalla metsästyskaudella 2018-2019

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 06.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 15.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä

  Kennelin pentutapaaminen Itsenäisyyspäivänä 2019 Ypäjällä.

  Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä.

  Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja Hankasalmella 08.12.2018.

  KVA- A Korpiklaanin LP Jahti-Lilli valittiin Virolahden RHY:n vuoden metsästyskoiraksi v. 2018.

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 17.11.2018 Valkeala.

  Korpiklaanin LM Louhetar eli Kerttu 06.10.2018 Pernaja.

  Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri 13.10.2018 Ypäjä.

  KVA_ MÄAJ Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää 13.10.2018 Kiiminki. Wertti pääsi 2021 MÄAJ SM- kokeeseen ja ajoi kokeessa myös ykkösen.

  Korpiklaanin LN Tähtisaagan ensimmäinen peura 22.12.2019 Ypäjällä alle 9 kk ikäisenä.

  Alla tarinaa Korpiklaanin edellisistä pentueista. Tarinasta selviää, että Korpiklaanissa on kiinnittetty huomiota mm. herättelyyn ja pienpetotyöskentelyyn.


  SB pentue 2022

  Mäyräkoiran pentuja Korpiklaanin Sudenmarjan ja KVA- MÄAJ KVA- LUT Alavanmaan Balmainin yhdistelmästä  syntyi 03.09.2022

  Korpiklaanin SB- pentue syntyi 03.09.2022. Syntyi kaksi narttua ja kolme urosta. Pentueen emänä on Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru ja isänä Alavanmaan Balmain eli Reetu. Yhdistelmä jalostustietokannassa.  Pentueesta toinen narttu jää perhepiiriin.

  Yhdistelmässä on 50 % luolalinjaa ja 50 % ajolinjaa. Sukusiitos 6. sukupolvella 0,05 %. Yhteinen esivanhempi on SE KVA-MÄAJ Hjelmskogens Frida.

  Tästä Sudenmarjan eli Sirun omalle sivulle.
  KVA-MÄAJ KVA- LUT Alavaan Balmain eli Reetu

  Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, . Reetu on äärimmäisen kovalla metsästys innolla varustettu kovaluonteinen koira. Ajo ei ole vielä kertaakaan loppunut kesken työn, vaan päätyy kaatoon tai kiinniottoon. Reetu ei herättele yhtään. Hakee laajasti ja vauhdikkaasti.

  Jälkeläisiin Reetu on periyttänyt laajaa hakua ja luonteen kovuutta. Luolatyöskentelyssä Reetulla on vaihtelevuutta ja huonona ominaisuutena tappelunhaluisuus, joka joskus johtaa tarpeettomiin vaurioihin.

  Paras neljän jahtipäivän putki on ollut + 100 km ajoa joista 15 peura kaatoa.

  Ihmisten kanssa toimii mitään riidanhaluisuutta ei ole ollut ja tulee erinomaisesti lasten kanssa toimeen.  LN pentue 2019

  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-A M13 Nipen yhdistelmästä syntyi 10.04.2019

  Mäyräkoiran pentuja syntyi kolme, joista yksi pentu kuoli juuttuessaan synnytyskanavaan. Eloon jäi uros ja narttu. Kuollut uros pentu painoi 460 grammaa. Eloon jääneet pennut painoivat noin 350 grammaa. Pennuille on jo annettu nimet. Narttu pennun nimi on Korpiklaanin LN Tähtisaaga ja uros pennun nimi on Korpiklaanin LN Karhun Woima. 

  Lotta päätettiin vielä astuttaa, koska Korpiklaanin kenneliin haluttiin vielä Lotasta yksi ajava mäyräkoira. Kenneliin jää siis tästä tulevasta LN- pentueesta yksi narttupentu. 


  Lotan ja Nipen yhdistelmä koiranetissä.

  Lotan kahden edellisen pentueen urokseksi on haluttu valita sellainen koira jolla on sukutaulussa luolasukuja. Lotan sukutaulussa on sellaisia haukku herkkyyttä periyttäviä koiria, että pentueiden urosvalintaan on syytä kiinnittää huomiota. Korpiklaanin LK- ja LM- pentueessa on havaittu, että ko. tavoite saavutetiin. Pentuiden koirat herättelevät pääsääntöisesti yksittäisiä haukahduksia. Molemmissa pentueissa on myös pienpetojen pyyntiin käytettäviä koiria.


  KVA-A M13 Nippe

  Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, koska Nippeä on käytetty Omituisen Otuksen koirille aikaisemmin ja jälkeläisistä on tullut erinomaisia metsästyskoiria ja myöskin koekoiria. 

  Nipellä on hienoja jälkeläisiä ja osalle Nippe on periyttänyt myös luontaista laajaa hakua. Nipen jälkeläisnäytöstä on todisteena koiranetissä olevat koetulokset. Lotan jälkeläisisistä on kolmea koiraa käytetty kokeissa ja muistakin on oikein hyviä metsästyskoiria kyllä tullut. LM- pentueen koiria on mennyt kokeessa käyville metsästäjille, joten jos pennut ajavat riittävän hyvin, niin eiköhän koekäynnit hiukan lisäänny.


  Nippe asustelee Porissa, ja sitä käytetään pääsääntöisesti peuran ja kauriin metsästykseen. Jo 4 kuukauden iässä Nippe ajoi ensimmäisen kerran jänistä, ja 8 kuukauden iässä sen ajosta kaadettiin ensimmäinen valkohäntäpeura. Nipellä on hyvä ja laaja haku, minkä lisäksi se on erittäin sitkeä ajuri. Itsenäisyydestä huolimatta se toimii hyvin yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Nippe on tarvittaessa myös erittäin rohkea ja sitkeä luolatyöskentelijä.


  Metsästyksen lisäksi Nippe harrastaa aktiivisesti TOKOa. Nippe on perusluonteeltaan iloinen, kiltti ja sosiaalinen koira. Nippeä pystyy myös lenkittämään vapaana kotiseudun vahvasta peurakannasta huolimatta. Nippe on aina ollut terve, ja sillä on erittäin helppohoitoinen niukka karva. Nippe elää viiden koiran laumassa. Se tulee toimeen myös perheen kissan, kanin ja kanojen kanssa.

  Nippe on periyttänyt ajo-ominaisuuksiaan erittäin hyvin, ja sen jälkeläisillä on jo mukavasti koekäyntejäkin takana. Myös mukava luonne ja helppo karva tuntuvat periytyvän jälkeläisiin vahvasti.  r your text here...

  LM- pentue 2018


  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelden yhdistelmästä syntyi 19.02.2018

  Pentueen synnytys meni hyvin ja mäyräkoiran pentuja syntyi 3 narttua ja viisi urosta. Lotta on synnyttänyt yhteensä kolme pentuetta ja yhteensä 19 pentua. Yksi pentu on keskimmäisessä pentueessa on keisarilla 

  leikattu. Kaikki syntyneet pennut ovat myös jääneet eloon. Lotan todennäköisesti viimeisestä pentueesta jäi yksi narttu kotiin, joka varmaankin perii emältään hyvän synnyttäjän ominaisuudet.

  Narttupennut perivät runsaan karvan emältään, mutta karva oli karkeampi kuin Lotalla. Osa urospennuista oli perinyt niukan karvan isältään.

  Lotan ja Arekin yhdistelmä jalostustietokannassa.

  Kaikilla pennuilla tuntuu olevan terävyyttä luonteessa, jonka huomaa siinä miten pennut toisilleen rähisee.  Ainakin kolmea pentua tullaan käyttämään ajometsästyksen lisäksi luolametsästyksessä. 


  Olemme käyttäneet Arekia kerran aikaisemminkin, kun KVA-M Korpiklaanin LR Leisku synnytti LA- pentueeseen yhden urospennun.  Arekilla on hyviä jälkeläisiä pääasiassa luolasukuisten narttujen kanssa. Osa pennuista on käynyt luolataipumuskokeessa ja on pennuilta ajostakin riistaa kaadettu. Ajotaipumuksia jälkeläisissä siis on vaikka molemmat vanhemmat ovat olleet luolasukuisia. Lotan ja Arekin pennuissa kyllä ajotaipumukset säilyvät ja toivottavasti saadaan korjattua Lotan isoa kokoa ja liian pehmeää karvaa. 

  Kennel Korpiklaanin

  Eija ja reima halonen

  UUTELANTIE 80 PUNKALAIDUN

  halonen.eija at gmail.com

  reima.halonen at gmail.com