Mäyräkoiran pentuja myydään uusille omistajilleen syksyllä 2022 

SIVU päivitetty 06.07.2022.

Korpiklaanin SB- pentue tulossa syksyllä

Muutama varaus voidaan ottaa.

mäyräkoiran pentuja tulossa. Emä Korpiklaanin LM Sudenmarja

Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru (MÄAJ-3, LUTB, LUME1)

mäyräkoiran pentuja tulossa. Isä Alavanmaan Balmain

KVA-MÄAJ KVA-LUT Alavanmaan Balmain eli Reetu

Mäyräkoiran pentuja tulossa. Pentueen emänä on Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru ja isänä Alavanmaan Balmain eli Reetu. Yhdistelmä jalostustietokannassa.

Yhdistelmässä on 50 % luolalinjaa ja 50 % ajolinjaa. Sukusiitos 6. sukupolvella 0,05 %. Yhteinen esivanhempi on SE KVA-MÄAJ Hjelmskogens Frida.

Tästä Sudenmarjan eli Sirun omalle sivulle.

Alavanmaan Balmain eli Reetu

on äärimmäisen kovalla metsästysinnolla ja kovalla luonteella varustettu mäyräkoira. Reetun ajo ei ole vielä kertaakaan loppunut kesken, vaan päätyy kaatoon tai kiinniottoon. Herättelyä ei Reetulla ole ollenkaan. Kun Reetun päästää linkusta irti, lähtee koira heti hakuun kovalla vauhdilla ja on nopea ylösottaja. Reetulla on laaja haku ja on sitä periyttänyt myös jälkeläisiinsä.

Paras neljän päivän jahtiputki on ollut kilometrejä + 100 ja 15 kaatoa. 

Luolatyöskentelyssä on vaihtelevuutta, mutta työskentelytapa on pysäyttävä.

Reetu on rauhallinen ja sosiaalinen luonteeltaan. Osaa rauhottua ja levätä vieraissa paikoissa ja vieraiden ihmisten kanssa.

SB-pentueen emän Sirun haku on luolakoiramaisen suppeaa, joten saa nähdä miten Reetu saa laajaa hakua periytettyä.

On todennäköistä, että SB- pentueen koirien herättely on kuten pentueen emällä ja isällä eli niukanalaista. Niukka herättely saadaan aikaan  valitsemalla sukutauluhin sellaisia koiria, jotka edistävät edellä mainitun tavoitteen saavuttamista.

Peuran metsästys kk mäyräkoira Korpiklaanin LM Sudenmarja

Korpiklaanin LM Sudenmarjalta 25.09.2022 Porin Lemlahdessa kaadettu peura

Miksi Korpiklaanissa yhdistetään ajavalinjaisia ja luolalinjaisia sukuja? Tässä ominaisuuksia, joita tällä "sekoittamisella" saavutetaan.

Etsitkö metsässä toimivaa rehellistä mäyräkoiraa? Mitä rehellinen mäyräkoira tarkoittaa? Rehellisyys tarkoittaa sitä, että koira antaa ääntä eli haukkuu silloin, kun sen on tarkoitus haukkua. No milloin sen on tarkoitus haukkua? 

Yllä olevassa videossa esimerkki mäyräkoiran herättelystä. Esittelijänä on Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru noin 6 kk ikäisenä. Tässä Siru herättelee alussa, vaikka on tuoreella jäljellä. Tämä on nuorelle ja kokemattomalle koiralle luonteenomaista. 

Mäyräkoiran herättely

Mäyräkoiralle on tyypillistä ja sen myös halutaan herättelevän. Mäyräkoira on parhaimmillaan peura- ja kaurisajurina. Valkohäntäpeura ja metsäkauris lähtee rauhallisemmin liikkeelle koiran edessä, kun koira ilmoittaa itsestään eli haukahtelee harvakseltaan. Tätä harvakseltaan haukahtelua kutsutaan herättelyksi. Mäyräkoira herättelee, kun se haistaa riittävän tuoreen riistan hajun. Saatuaan riistan hajun nenäänsä, koira yrittää selvittää mihin suuntaan haju vahvenee eli on ikään kuin tuoreempi ja voimakkaampi haju.

Hyvä olisi, että mäyräkoira haukkuu harvakseltaan niin kauan, kunnes löytää löytää aivan tuoreen hajun. Aivan tuoreen hajun löytäminen tarkoittaa, että ajettava riista on lähtenyt liikkeelle koiran edessä eli lähtenyt pakenemaan koiraa. Vasta nyt, kun koira ajaa pakenevaa riistaa, olisi koiran tarkoitus haukkua yhtäjaksoisesti.

Mäyräkoiran ajohaukku

Kun koira seuraa pakenevaa riistaa,  alkaa haukkua tulla tiheämmin kuin herättelyssä. Haukun pitäisi olla ns. kertovaa eli haukun tiheydestä ja kiihkeydestä on huomattavissa kuinka lähellä koira on ajettavaa riistaa. Ajohaukussa on oltava välillä myös taukoja, koska mäyräkoiralle tulee väkisinkin joskus hukkia eli eksyy ajettavan jäljeltä.

Jos mäyräkoiran haukku on kokoa ajan kiihkeää ja tiheää ilman taukoja ja/ tai haukun harvenemista, voi olla että koira ei ole koko ajan rehellinen.

Yllä olevassa videossa esimerkki Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan ajohaukusta.

Yllä olevassa videossa Korpiklaanin LM Sudenmarjan eli Sirun kaurisajoa seurataan tutkan näytöltä.


Pienpetojen metsästäminen

Luola-  ja ajosukujen sekoittaminen pienentää jossain määrin myös koiran kokoa. Jos mäyräkoiraa voi käyttää luolametsästyksessä, niin se tarkoittaa, että ko. koira on suurin piirtein ”oikean” kokoinen mäyräkoira. Mäyräkoira on alunperin kehitetty luolametsästykseen. Toiset metsästäjät pidentävät mielellään jahtikautta ja metsästävät mäyräkoirillaan pienpetoja myös keväällä ajometsästyksen päättymisen jälkeen.

mäyräkoiran pentuja tulossa kennel Korpiklaaniin

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisulta on saatu kymmeniä supikoiria.

mäyräkoiran pentuja tulossa. kennel Korpiklaaniin

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu eli Sisu 04.11.2019 Pieksämäellä

Mitä Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjalla ja Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisulla on tekemistä Sirun ja Reetun pentujen kanssa?


Ronja ja Sisu ovat ajavalinjaisen emän ( KVA-A Omituisen Otuksen Lotta) ja luolalinjaisen isän (KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu) yhdistelmästä. 

Videoilla näkyy minkälaisia mäyräkoiran pentuja on tullut, kun on yhdistetty ajavalinjainen ja luolalinjainen mäyräkoira.

Myös Siru eli Korpiklaanin LM Sudenmarja on ajavalinjaisen emän (KVA-A Omituisen Otuksen Lotta) ja luolalinjaisen isän (KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) yhdistelmästä.


Nyt siis tässä Korpiklaanin SB- pentueessa Sirun 50 %luolalinjaista ja 50 ajolinjaista olevaan sukutauluun yhdistetään Reetun samanlaisilla prosenteilla oleva sukutaulu.

Mitä saat kun ostat mäyräkoiran pennun Korpiklaanin kennelistä?

Tukea ja opastusta pennun sekä myöhemmin metsästyskoiran kasvatukseen

 • Korpiklaanin pentuoppaasta (n. 20 sivua)
 • Puhelimella Eijalta ja Reimalta
 • Korpiklaanin SB -pentueen WhatsUp -ryhmästä vertaistukena ja kasvattajien antamina ohjeina

 • Opastus ja ohjaus koiranäyttelyihin

  •Pentutapaamisessa on pidetty uusille koiran omistajille näyttelytreenit.

  Kun olemme omia koiriamme käyttäneet näyttelyssä, olemme kutsuneet kasvattejamme osallistumaan samaan näyttelyyn. Näin omistaja saa tukea viedessään ensimmäistä kertaa koiraansa näyttelyyn.

  Vuosittainen jahtiviikonloppu Ypäjän Riistamiesten peurajahdissa

 • Korpiklaanin koirilla (myös muista pentueista) jahdataan peuraa Ypäjän riistarikkaissa maastoissa.
 • Ypäjän RM:n Ypäjän kylän peuraporukka kaatoi kaudella 2019-2020 koirajahdeissa hiukan yli 100 peuraa. Olisiko jopa eniten Suomessa?
 • Kauden 2022 pentujahti on 09.-11.12.2022 Ypäjällä
 • Vuoden 2021 pentujahdin video

 • Opastus ja ohjaus ajokokeisiin sekä luolakokeisiin  •Pentutapaamisessa on pidetty opetustilaisuus mäyräkoirien ajokokeiden (MÄAJ) säännöistä ja olen toiminut ajokokeissa tuomarina. Kuten muissakin ajokokeissa, on koiranohjaajalla (omistajalla) ajokokeeseen ilmoittautuessa oltava tuomari varattuna. Olen ollut kasvattieni käytettävissä Etelä- ja Länsi-Suomessa pidettäviin MÄAJ kokeisiin.

  •Luolataipumuskokeisiin ja -treeneihin sekä luolametsästyskokeisiin pystyn myös kertomaan paikat ja käytettävissä olevat tuomarit.


  mäyräkoiran pentuja tulossa kennel Korpiklaaniin

  Ruusalta helmikuussa 2020 saatu mäyrä

  Mitä odotamme sinulta/ teiltä koiran omistajana?

  Ehdoton edellytys on riittävä metsästyskäyttö.

  Mikä on riittävä metsästys käyttö? Se ei ole viisi metsästys kertaa syksyssä.

  Jotta mäyräkoiran pennusta kehittyy toimiva metsästyskoira, on sitä treenattava pääsääntöisesti viikottain. Mäyräkoirasta tulee metsästyskoira metsässä, ei sohvalla tai tarhassa.

  Mikäli teillä on pieniä lapsia, on syytä tiedostaa, miten lapsien tulee kohdella mäyräkoiran pentuja ja myöhemmin aikuista koiraa, jotta yhteiselämä sujuu sopuisti.

  •Mäyräkoiran pentuja ei saa retuuttaa, lyödä jne. Pienelle lapselle pitää opettaa miten koiranpentua ja aikuista koiraa kohdellaan. 

 • Mikäli koiraa kohdellaan huonosti, tulee koirasta ajan myötä itseään puolustaessaan agressiivisesti käyttäytyvä.
 • Neuvomme tarvittaessa kasvatukseen liittyvissä asioissa.
 • Korpiklaanista tulleita mäyräkoiran pentuja työmaalla metsästyskaudella 2018-2019

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 06.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto 15.12.2018 Nokia

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä

  Kennelin pentutapaaminen Itsenäisyyspäivänä 2019 Ypäjällä.

  Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri 12.01.2019 pentutapaamisessa Ypäjällä.

  Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja Hankasalmella 08.12.2018.

  Korpiklaanin LP Jahti-Lilli valittiin Virolahden RHY:n vuoden metsästyskoiraksi v. 2018.

  Korpiklaanin LM Ukonkivi eli Ukko 17.11.2018 Valkeala.

  Korpiklaanin LM Louhetar eli Kerttu 06.10.2018 Pernaja.

  Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri 13.10.2018 Ypäjä.

  Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää 13.10.2018 Kiiminki. Wertillä on ajokokeista kaksi MÄAJ1 tulosta.

  Korpiklaanin LN Tähtisaagan ensimmäinen peura 22.12.2019 Ypäjällä alle 9 kk ikäisenä.

  Alla tarinaa Korpiklaanin edellisistä pentueista. Tarinasta selviää, että Korpiklaanissa on kiinnittetty huomiota mm. herättelyyn ja pienpetotyöskentelyyn.

  LN pentue 2019

  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-A M13 Nipen yhdistelmästä syntyi 10.04.2019

  Mäyräkoiran pentuja syntyi kolme, joista yksi pentu kuoli juuttuessaan synnytyskanavaan. Eloon jäi uros ja narttu. Kuollut uros pentu painoi 460 grammaa. Eloon jääneet pennut painoivat noin 350 grammaa. Pennuille on jo annettu nimet. Narttu pennun nimi on Korpiklaanin LN Tähtisaaga ja uros pennun nimi on Korpiklaanin LN Karhun Woima. 

  Lotta päätettiin vielä astuttaa, koska Korpiklaanin kenneliin haluttiin vielä Lotasta yksi ajava mäyräkoira. Kenneliin jää siis tästä tulevasta LN- pentueesta yksi narttupentu. 


  Lotan ja Nipen yhdistelmä koiranetissä.

  Lotan kahden edellisen pentueen urokseksi on haluttu valita sellainen koira jolla on sukutaulussa luolasukuja. Lotan sukutaulussa on sellaisia haukku herkkyyttä periyttäviä koiria, että pentueiden urosvalintaan on syytä kiinnittää huomiota. Korpiklaanin LK- ja LM- pentueessa on havaittu, että ko. tavoite saavutetiin. Pentuiden koirat herättelevät pääsääntöisesti yksittäisiä haukahduksia. Molemmissa pentueissa on myös pienpetojen pyyntiin käytettäviä koiria.


  KVA-A M13 Nippe

  Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, koska Nippeä on käytetty Omituisen Otuksen koirille aikaisemmin ja jälkeläisistä on tullut erinomaisia metsästyskoiria ja myöskin koekoiria. 

  Nipellä on hienoja jälkeläisiä ja osalle Nippe on periyttänyt myös luontaista laajaa hakua. Nipen jälkeläisnäytöstä on todisteena koiranetissä olevat koetulokset. Lotan jälkeläisisistä on kolmea koiraa käytetty kokeissa ja muistakin on oikein hyviä metsästyskoiria kyllä tullut. LM- pentueen koiria on mennyt kokeessa käyville metsästäjille, joten jos pennut ajavat riittävän hyvin, niin eiköhän koekäynnit hiukan lisäänny.


  Nippe asustelee Porissa, ja sitä käytetään pääsääntöisesti peuran ja kauriin metsästykseen. Jo 4 kuukauden iässä Nippe ajoi ensimmäisen kerran jänistä, ja 8 kuukauden iässä sen ajosta kaadettiin ensimmäinen valkohäntäpeura. Nipellä on hyvä ja laaja haku, minkä lisäksi se on erittäin sitkeä ajuri. Itsenäisyydestä huolimatta se toimii hyvin yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Nippe on tarvittaessa myös erittäin rohkea ja sitkeä luolatyöskentelijä.


  Metsästyksen lisäksi Nippe harrastaa aktiivisesti TOKOa. Nippe on perusluonteeltaan iloinen, kiltti ja sosiaalinen koira. Nippeä pystyy myös lenkittämään vapaana kotiseudun vahvasta peurakannasta huolimatta. Nippe on aina ollut terve, ja sillä on erittäin helppohoitoinen niukka karva. Nippe elää viiden koiran laumassa. Se tulee toimeen myös perheen kissan, kanin ja kanojen kanssa.

  Nippe on periyttänyt ajo-ominaisuuksiaan erittäin hyvin, ja sen jälkeläisillä on jo mukavasti koekäyntejäkin takana. Myös mukava luonne ja helppo karva tuntuvat periytyvän jälkeläisiin vahvasti.  r your text here...

  LM- pentue 2018


  Mäyräkoiran pentuja KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelden yhdistelmästä syntyi 19.02.2018

  Pentueen synnytys meni hyvin ja mäyräkoiran pentuja syntyi 3 narttua ja viisi urosta. Lotta on synnyttänyt yhteensä kolme pentuetta ja yhteensä 19 pentua. Yksi pentu on keskimmäisessä pentueessa on keisarilla 

  leikattu. Kaikki syntyneet pennut ovat myös jääneet eloon. Lotan todennäköisesti viimeisestä pentueesta jäi yksi narttu kotiin, joka varmaankin perii emältään hyvän synnyttäjän ominaisuudet.

  Narttupennut perivät runsaan karvan emältään, mutta karva oli karkeampi kuin Lotalla. Osa urospennuista oli perinyt niukan karvan isältään.

  Lotan ja Arekin yhdistelmä jalostustietokannassa.

  Kaikilla pennuilla tuntuu olevan terävyyttä luonteessa, jonka huomaa siinä miten pennut toisilleen rähisee.  Ainakin kolmea pentua tullaan käyttämään ajometsästyksen lisäksi luolametsästyksessä. 


  Olemme käyttäneet Arekia kerran aikaisemminkin, kun KVA-M Korpiklaanin LR Leisku synnytti LA- pentueeseen yhden urospennun.  Arekilla on hyviä jälkeläisiä pääasiassa luolasukuisten narttujen kanssa. Osa pennuista on käynyt luolataipumuskokeessa ja on pennuilta ajostakin riistaa kaadettu. Ajotaipumuksia jälkeläisissä siis on vaikka molemmat vanhemmat ovat olleet luolasukuisia. Lotan ja Arekin pennuissa kyllä ajotaipumukset säilyvät ja toivottavasti saadaan korjattua Lotan isoa kokoa ja liian pehmeää karvaa. 

  Kennel Korpiklaanin

  Eija ja reima halonen

  UUTELANTIE 80 PUNKALAIDUN

  halonen.eija at gmail.com

  reima.halonen at gmail.com