Tätä sivua ei ole vielä päivitetty

Yön pentue

Luolalinjaisten karkeakarvaisten mäyräkoirien kasvattaminen aloitettiin Adalmiinalla. Adalmiinan ensimmäinen pentue syntyi huhtikuussa 2007. Pentueen isäksi tuli KVA-LM Hihundin Ahvo.

Pentueeseen syntyi 4 urospentua.Pennuista tuli oikean luolakoiran kokoisia paitsi Korpiklaanin Manfredista eli Manusta. Manun riistaintoa ja työskentelyrohkeutta ei voi kuitenkaan moittia ja Manu kyllä mahtuu luolaan, mutta ei keinoluolaan. Takajalat kasvoivat sen verran isoiksi, että keinoluolan ahdinko oli liian ahdas.

Yksi pennuista Jymy kuoli tapaturmaisesti noin vuoden ikäisenä. Kaikki pennut ovat luolametsästyksessä menestyneet ja kolmella pennulla kaatoja myös ajosta. Parhaiten Yön pentueesta koe- ja näyttelyrintamalla on menestynyt KVA-L Korpiklaanin Urho.


AT- pentue

KVA-L Korpiklaanin AT JämäAT- pentue

Seuraavan pentueen isäksi valittiin Pekka Hautamäen omistama KVA-A KVA-M Eräopen Trassi. Trassi on luolassa toimiva ajavalinjainen mäyräkoira joka on varustettu ”riittävällä” metsästysinnolla. Rassin odotin tuovan pentueeseen lisää ajo-ominaisuuksia luolaominaisuuksien kärsimättä. Ajo-ominaisuudet paranivat, mutta ei niin paljon kuin odotin. Täältä näet pentueen koetulokset. Parhaiten on menestynyt KVA-L Korpiklaanin AT Jämä. Jämä teki Klaanin kasvattien ensimmäisen LUME 1 tuloksen 2/ 2012 sekä Vesilahden pitkässä kokeessa ensimmäisen MÄAJ tuloksen eli MÄAJ1 70,67 pistettä. Tästä maaliskuussa 2009 syntyneestä pentueesta (narttu ja 4 urosta) jäi Klaaniin Korpiklaanin AT Riepu jatkamaan Adalmiinan linjaa.

Riepu otettiin pois jalostuskäytöstä hammaspuutoksen takia syksyllä 2010 ja myytiin Kohvakan Epelle Mikkeliin. Riepulta on kaadettu kauris, supikoiria ja mäyriä. Hammaspuutoksen alkuperä ei ole selvillä. AT pentueesta kaikki ovat joko ajaneet jänistä tai haukkuneet pienpetoja alle 8 kk:n ikäisenä. Kolmella pennulla otettiin riistaa pesästä alle vuosikkaana ja kahdella saatiin jäniksiä nurin.

Adalmiinaa ei astuteta enää. Adalmiinan kohtu on jouduttu avaamaan kaksi kertaa. Riski siihen ,että kohtu ei kestäisi kolmatta raskautta, on liian suuri. Tästä eteenpäin keskitytään pienpetojen poistamiseen ja muuhun metsästykseen.


LO- pentue

Korpiklaanin LO Sudenjoiku

Ajavalinjaisen karkeakarvaisen mäyräkoiran jalostus aloitettiin Joutilaan Savonmuan Lyytillä. LO- pentue syntyi 18.03.2010. LO-pentueen isävalinnalla oli tarkoitus pienentää herättelyä ja pitää muut metsästysominaisuudet vähintään pentueen emän tasalla. Pentueesta 4 pentua ajoi ensimmäiset ajonsa alle 7 kk:n ikäisenä. Kaikilla pennuilla herättely on niukempaa kuin emällään, joten jalostustavoitteissa on tältä osin onnistuttu. Lyytin jalostuskäyttö meidän osaltamme lopetettiin Lyytin emässä ja Lyytin veljessä ilmenneiden hammaspuutosten takia syksyllä 2010. Lyyti myytiin syksyllä 2010 Toijalaan Juha Törmälle. Lyyti on menestynyt koerintamalla hyvin ja pääsi 2011 ja 2012 MÄAJ Lännen lohkokokeeseen.


LR-pentue

Korpiklaanin LR LeiskuLR- pentue

Juhan ja Korpiklaanin yhteistyönä syntyi 24.02.2012 Lyytille pentue, jossa isänä on KVA-A Rekun Rykä. Juhan käydessä Lyytin kanssa peurajahdeissa ympäri Pirkanmaata, häneltä kyseltiin Lyytistä pentuja. Kun varauksia oli tarpeeksi päätettiin Lyyti sitten astuttaa Rykällä. Kaikki LR- pennun omistajat tietävät mahdollisesta hammaspuutoksen riskistä ja ostivat pennun ensisijaisesti metsästystä varten. Juhalle itselleen tullut narttupentu merkkasi rusakon jäljet 9 viikon ikäisenä, kun olin pentuja katsomassa. 6 kuukauden ikäisenä Juhalle itselleen jääneltä sekä yhdeltä urospennulta kaadettiin peurat lyhyehköön ajoon. Penikat ovat kyllä työntäneet jo toista tuntia peuraa ja yli 30 min jänistä. Näistä pennuista saattaa jotakin tulla…

LR Leiskulta ja LR Leolta kaadettiin ensimmmäiset peurat syksyllä 2012. LR Loiston ensimmäinen peura ammuttiin syksyllä 2013. Leisku innostui pienpetojahdista siinä määrin, että joulukuussa 2013 saatiin saaliiksi 20. supikoira. Joten kyllä LR- pentueen koirilla jotain tekee…


HW- pentue

Korpiklaanin HW Pellonpekko

Ensimmäinen pitkäkarvainen mäyräkoira pentue syntyi 1.8.2010. Pentueen emänä oli Kerttu eli Badamtams Hasta la Vista ja isänä KVA-V JVA Badamtams What a Jackpot. Pentueeseen syntyi neljä pentua ja koerintamalla menestynein on toistaiseksi ollut Korpiklaanin HW Pellonpekko. Pekolla on parhaana tuloksena keinoluolalta LUTB 44.


LP- pentue

KVA-A Omituisen Otuksen Lotalle syntyi Korpiklaanin LP- pentue 04.03.2014. Mäyräkoiran pentuja syntyi kaikkiaan seitsemän. Narttuja syntyi kolme ja uroksia neljä. Pentueen isänä oli KVA-A Bargos Pavarotti

Lotan ja Paven yhdistelmässä sukusiitosprosentti on viiden sukupolven mukaan 0,78%. Yhteinen esivanhempi on Måsebo Jo-Jo, joka on periyttänyt kokeissa hyvin menestyneitä jälkeläisiä eikä nykyisen tiedon mukaan esim. ole vakavimpien silmäsairauksien kantaja.

Lotan ja Paven yhdistelmä jalostustietokannassa

Bargos Pavarotin odotan tuovan pentueeseen normaalikokoisia ja – karvaisia pentuja. Lotan karva ei ole riittävän karkeaa ja Lotta on hiukan isokokoinen nartuksi. Pave on hienoluonteinen koira niin kuin Lottakin, joten luonteiden pitäisi pysyä erinomaisina. Haukun kuuluvuus on molemmilla hyvä ellei erinomainen. Tässä oli suurin piirtein ne ominaisuudet jotka periytyvät vanhemmista korkealla todennäköisyydellä. Loput metsästysominaisuudet tulevat pentuihin vanhempien sukutauluista. Täytyy muistaa että, tittelit eivät periydy vaan geenit niin hyvässä kuin pahassa.

LP- pentueen metsästyskäyttö

Korpiklaanin LP- pentue
Korpiklaanin LP Jahti-Topi ja Jahti-Bertta

Topi ajoi ensimmäiset jänisajot heinäkuussa alle 5 kk:n ikäisenä. Myös muut pennut ovat jo antaneet jäniksen tai peura/ kauriin jäljelle ääntä. Pennut ovat siis osoittaneet olevansa varhaiskypsiä.

Varhaiskypsyys ei ole mikään erityisen tavoiteltava asia. Siinä on omat vaaransa. Jos pentu nuorena osoittaa taipumuksensa, on omistajan muistettava edetä pennun kanssa erityisen rauhallisesti. Monesti silloin pennulla on enemmän intoa kuin älyä. Pennun pääkoppa ei vielä 4 kk:n ikäisenä ole valmis kohtaamaan kaikkia metsässä vastaan tulevia asioita. Tämän takia omistajan on osattava rajoittaa sopivasti pennun liikkeitä.

LP- pentueella saatiin hienosti kaatoja jo ensimmäisenä syksynä. Tässä hiukan kuvia miten kausi 2014-2015 on mennyt.

Korpiklaanin LP Jahti-Lillin eka peurakaato
Korpiklaanin LP Jahti-Lillin eka peurakaato
Korpiklaanin LP Jahti-Lillin ensimmäinen kauriskaato
Korpiklaanin LP Jahti-Lillin ensimmäinen kauriskaato
Korpiklaanin LP Jahti-Lillin toinen kauriskaato
Korpiklaanin LP Jahti-Lillin toinen kauriskaato
Korpiklaanin LP Jahti- Lillin ensimmäinen jänis nurin
Korpiklaanin LP Jahti- Lillin ensimmäinen jänis nurin
Korpiklaanin LP Jahti-Pepen eka peurakaato
Korpiklaanin LP Jahti-Pepen eka peurakaato
Korpiklaanin LP Jahti-Vihtorin ensimmäinen kauriskaato
Korpiklaanin LP Jahti-Vihtorin ensimmäinen kauriskaato
Korpikaanin LP Jahti-Vihtorin toinen kauris
Korpikaanin LP Jahti-Vihtorin toinen kauris

Kaudelta 2016- 2017 kuvia Korpiklaanin LP Jahti-Lillin kaadetuiksi saadusta riistasta . Lilli ajoi kahden viikon kokeessa ykkösen. Molemmat erät tuli peuralla täyteen ja pisteitä yli 80.  

Marraskuussa yhden päivän kokeessa tuli kakkonen. Ko. kokeessa oli molemmissa erissä edessä rusakko, jota Lilli ei osannut tarpeeksi hyvin ajaa. Lilli on kyllä hyvin pysynyt metsäjäniksen perässä, mutta niinkuin yleensä käy niin nämäkin rusakot juoksivat mielellään teitä pitkin. Tielle ne hukat sitten lopulta tulivat, eikä Lilli löytänyt rusakkoja ajoon uudestaan.

lilli8

lilli6

lilli5

lilli4

lilli3


KVA-A Omituisen Otuksen Lotta
KVA-A Omituisen Otuksen Lotta
KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu "Kapane"
KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu ”Kapane”

 LJ- PENTUE

Korpiklaanin LJ pentue yhdistelmästä KVA-A Omituisen Otuksen Lotta ja KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu (Kapane) pentue syntyi 13.10.2015.

LJ-pentueeseen syntyi yksi narttu ja kolme urosta. Pennut syntyivät erittäin isokokoisina ja pieninkin pentu painoi yli 300 grammaa.

KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu "Kapane"
KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu ”Kapane”

Kapasen odotin tuovan pentueeseen tiukkuutta äänenantoon, rohkeutta pienpetotyöskentelyyn ja mahdollisesti myös pienempää kokoa. Ja näin myös tapahtui. LJ- pentueen koirat herättelevät selvästi vähemmän kuin emänsä. Kapasen sukutaulu on puoliksi luolasukuinen, joka toi kaivattua parannusta herättelyn määrään.

Ajavilla mäyräkoirilla on lisääntyneet mm. seuraavat ominaisuudet: herättely eli hakulöysyys, äänen anto hukkatyöskentelyn aikana, suurentunut koirien koko ja pienentynyt työskentelyrohkeus pienpedoilla. Näihin puutteisiin on nyt tarkoitus vastata urosvalinnalla.

Lotta herättelee sopivalla pakkaskelillä joskus jopa liikaakin joten herättelyyn on syytä kiinnittää urosvalinnassa huomioita. Herättelyä on todellakin syytä jalostusvalinnoissa miettiä, koska esim. jänistä ajavissa  suomenajokoirissa herättely ei rodunomaisesti ole ollenkaan sallittua ja silti herättelyä ei ole pystytty kitkemään pois.

LJ- pentue luovutettiin joulukuussa, joten kausi 2016- 2017 oli ensimmäinen varsinainen metsästyskausi. Ensimmäiset kaadot on saatu aikaiseksi. Pentueeen metsästysinto on vähintäänkin riittävä, herättely on vähäistä, ajotaitoa löytyy ja  karva on niukempaa sekä karkeampaa kuin Lotalla. Pentueen urokset ovat noin 10 kg painoisia ja narttu noin 8,5 kg. Urokset ovat pienempiä kuin LP- pentueen urokset, jossa uroksena oli Ruotsin tuonti Bargos Pavarotti.

LJ- pentueen metsästyskäyttö

Alla kuvia pentueen koirista ja ensimmäisistä saaliiksi saaduista riistaeläimistä.

LJ Väinö Tulisielu toimii ajavana koirana Narvan metsästysseurassa Vesilahdella. 2016- 2017 metsästyskausi oli Väinön läpilyöntikausi ja Väinön ajosta kaadettiin parhaimpana viikonloppuna kuusi peuraa. Väinö on seuran luottopakki ajohommissa.

Korpiklaanin LJ Väinö Tulisielun eka jänis
Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu kesällä 2016
Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu kesällä 2016
Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisun supi syksyllä 2016
Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisun supi syksyllä 2016
Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja
Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja
Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan eka jänis
Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan eka jänis
Sisun ensimmäinen kunnon luolatyöskentelyn jälkeen supipariskunta talteen tammikuussa 2017
Ihan reilun kokoinen maapesä, josta vajaan tunnin työskentelyn jälkeen saalis saatin ylös. Sisu piti hyvin supit paikallaan.
Wertille kauris kaato 12/2017
Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan toinen peurakaato Hankasalmella 2018

LM- PENTUE

KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelden LM pentue syntyivät 19.02.2018.

Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto Nokialta

Pentujen uudet kodit ovat Helsingissä, Imatralla, Kouvolassa, Ypäjällä, Loimaalla, Nokialla ja Joensuussa. Narttupentu Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru jäi kotiin.

Tämä pentue on ensimmäinen, jolla on oma Whats up ryhmä. Se on osoittautunut erinomaiseksi yhteydenpito foorumiksi ja aiomme jatkossa myös perustaa pentueille oman Whats up ryhmän.

Muutama pentu mm. Taisto ja Siru ovat ajaneet ensimmäisen ajonsa ennen 6 kk:n ikää ja kaikki ovat jäljittäneet jäniksen, kauriin tai peuran jälkiä.

LM- pentueen metsästyskäyttö

LM- pentueelle saatiin ensimmäiset kaadot alle 7 kk ikäisenä. Ensimmäinen peura kaadettiin LM Louhettarelle eli Kertulle Pernajassa. Samana viikonloppuna ammuttiin vasa Nokialla LM Tervaskannolle eli Taistolle. Viikko väliä ja taas paukkui. Vuorossa LM Rautakilpi eli Toveri sekä LM Kairankutsu eli Mauri. Molemmat peuran vasat ammuttiin Ypäjällä.

Pentue on osoittanut ikäisekseen erittäin mahtavaa metsästysintoa eli pysyvät hyvin työmaalla, selvittävät oma aloitteisesti hukkia ja hakevat hyvin.

Korpiklaanin LM Louhetar eli Kerttu
Korpiklaanin LM Rautakilpi eli Toveri
Korpiklaanin LM Tervaskanto eli Taisto
Korpiklaanin LM Kairankutsu eli Mauri
Korpiklaanin LM Ukonkiven eli Ukon kauris