Yön pentue syntyi 08.04.2007

KVA-L Korpiklaanin Urho

Luolalinjaisten karkeakarvaisten mäyräkoirien kasvattaminen aloitettiin Adalmiinalla. Adalmiinan ensimmäinen pentue syntyi huhtikuussa 2007. Pentueen isäksi tuli KVA-LM Hihundin Ahvo.

Pentueeseen syntyi 4 urospentua.Pennuista tuli oikean luolakoiran kokoisia paitsi Korpiklaanin Manfredista eli Manusta. Manun riistaintoa ja työskentelyrohkeutta ei voi kuitenkaan moittia ja Manu kyllä mahtuu luolaan, mutta ei keinoluolaan. Takajalat kasvoivat sen verran isoiksi, että keinoluolan ahdinko oli liian ahdas.

Yksi pennuista Jymy kuoli tapaturmaisesti noin vuoden ikäisenä. Kaikki pennut ovat luolametsästyksessä menestyneet ja kolmella pennulla kaatoja myös ajosta. Parhaiten Yön pentueesta koe- ja näyttelyrintamalla on menestynyt KVA-L Korpiklaanin Urho.

AT- pentue syntyi 13.03.2009

Korpiklaanin AT Jämä LUME1 ja MÄAJ1

Seuraavan pentueen isäksi valittiin Pekka Hautamäen omistama KVA-A KVA-M Eräopen Trassi. Trassi on luolassa toimiva ajavalinjainen mäyräkoira joka on varustettu ”riittävällä” metsästysinnolla. Rassin odotin tuovan pentueeseen lisää ajo-ominaisuuksia luolaominaisuuksien kärsimättä. Ajo-ominaisuudet paranivat, mutta ei niin paljon kuin odotin. Täältä näet pentueen koetulokset. Parhaiten on menestynyt kuvassa oleva  KVA-L Korpiklaanin AT Jämä. Jämä teki Klaanin kasvattien ensimmäisen LUME 1 tuloksen 2/ 2012 sekä Vesilahden pitkässä kokeessa ensimmäisen MÄAJ tuloksen eli MÄAJ1 70,67 pistettä. 

Tästä maaliskuussa 2009 syntyneestä pentueesta (narttu ja 4 urosta) jäi Klaaniin Korpiklaanin AT Riepu jatkamaan Adalmiinan linjaa.

Riepu otettiin pois jalostuskäytöstä hammaspuutoksen takia syksyllä 2010 ja myytiin Kohvakan Epelle Mikkeliin. Riepulta on kaadettu kauris, supikoiria ja mäyriä. Hammaspuutoksen alkuperä ei ole selvillä. AT pentueesta kaikki ovat joko ajaneet jänistä tai haukkuneet pienpetoja alle 8 kk:n ikäisenä. Kolmella pennulla otettiin riistaa pesästä alle vuosikkaana ja kahdella saatiin jäniksiä nurin.

Korpiklaanin AT Riepulta ammuttu peura.

Adalmiinaa ei astuteta enää. Adalmiinan kohtu on jouduttu avaamaan kaksi kertaa. Riski siihen ,että kohtu ei kestäisi kolmatta raskautta, on liian suuri. Tästä eteenpäin keskitytään pienpetojen poistamiseen ja muuhun metsästykseen.

LO- pentue syntyi 18.03.2010

Ajavalinjaisen karkeakarvaisen mäyräkoiran jalostus aloitettiin Joutilaan Savonmuan Lyytillä. LO- pentue syntyi 18.03.2010. LO-pentueen isävalinnalla oli tarkoitus pienentää herättelyä ja pitää muut metsästysominaisuudet vähintään pentueen emän tasalla. Pentueesta 4 pentua ajoi ensimmäiset ajonsa alle 7 kk:n ikäisenä. Kaikilla pennuilla herättely on niukempaa kuin emällään, joten jalostustavoitteissa on tältä osin onnistuttu. 

Lyytin jalostuskäyttö meidän osaltamme lopetettiin Lyytin emässä ja Lyytin veljessä ilmenneiden hammaspuutosten takia syksyllä 2010. Lyyti myytiin syksyllä 2010 Toijalaan Juha Törmälle. Lyyti on menestynyt koerintamalla hyvin ja pääsi 2011 ja 2012 MÄAJ Lännen lohkokokeeseen.

HW- pentue syntyi 01.08.2010

Ensimmäinen pitkäkarvainen mäyräkoira pentue syntyi 1.8.2010. Pentueen emänä oli Kerttu eli Badamtams Hasta la Vista ja isänä KVA-V JVA Badamtams What a Jackpot. Pentueeseen syntyi neljä pentua ja koerintamalla menestynein on toistaiseksi ollut Korpiklaanin HW Pellonpekko. Pekolla on parhaana tuloksena keinoluolalta LUTB 44.

Badamtams Hasta la Vista eli Kerttu ja kettu vuonna 2011

LR- pentue syntyi 01.08.2012

KVA-M Korpiklaanin LR Leisku

Korpiklaanin LR Leisku

Juha Törmän ja Korpiklaanin yhteistyönä syntyi 24.02.2012 Lyytille pentue, jossa isänä on KVA-A Rekun Rykä. Juhan käydessä Lyytin kanssa peurajahdeissa ympäri Pirkanmaata, häneltä kyseltiin Lyytistä pentuja. Kun varauksia oli tarpeeksi päätettiin Lyyti sitten astuttaa Rykällä. Kaikki LR- pennun omistajat tietävät mahdollisesta hammaspuutoksen riskistä ja ostivat pennun ensisijaisesti metsästystä varten. Juhalle itselleen tullut narttupentu merkkasi rusakon jäljet 9 viikon ikäisenä, kun olin pentuja katsomassa. 6 kuukauden ikäisenä Juhalle itselleen jääneltä sekä yhdeltä urospennulta kaadettiin peurat lyhyehköön ajoon. Penikat ovat kyllä työntäneet jo toista tuntia peuraa ja yli 30 min jänistä. Näistä pennuista saattaa jotakin tulla…

LR Leiskulta ja LR Leolta kaadettiin ensimmmäiset peurat syksyllä 2012. LR Loiston ensimmäinen peura ammuttiin syksyllä 2013. Leisku innostui pienpetojahdista siinä määrin, että joulukuussa 2013 saatiin saaliiksi 20. supikoira. Joten kyllä LR- pentueen koirilla jotain tekee…

LP- pentue syntyi 04.03.2014

KVA-A Omituisen Otuksen Lotalle syntyi Korpiklaanin LP- pentue 04.03.2014. Mäyräkoiran pentuja syntyi kaikkiaan seitsemän. Narttuja syntyi kolme ja uroksia neljä. Pentueen isänä oli KVA-A Bargos Pavarotti

Lotan ja Paven yhdistelmässä sukusiitosprosentti on viiden sukupolven mukaan 0,78%. Yhteinen esivanhempi on Måsebo Jo-Jo, joka on periyttänyt kokeissa hyvin menestyneitä jälkeläisiä eikä nykyisen tiedon mukaan esim. ole vakavimpien silmäsairauksien kantaja.

Korpiklaanin LP- pentue

Bargos Pavarotin odotan tuovan pentueeseen normaalikokoisia ja – karvaisia pentuja. Lotan karva ei ole riittävän karkeaa ja Lotta on hiukan isokokoinen nartuksi. Pave on hienoluonteinen koira niin kuin Lottakin, joten luonteiden pitäisi pysyä erinomaisina. Haukun kuuluvuus on molemmilla hyvä ellei erinomainen. Tässä oli suurin piirtein ne ominaisuudet jotka periytyvät vanhemmista korkealla todennäköisyydellä. Loput metsästysominaisuudet tulevat pentuihin vanhempien sukutauluista. Täytyy muistaa että, tittelit eivät periydy vaan geenit niin hyvässä kuin pahassa.

Ajokokeissa on käynyt Korpiklaanin Jahti-Lilli, jonka paras tulos on MÄAJ 1. Lillillä on myös yksi pentue.

LP- pentueen metsästyskäyttö

Topi ajoi ensimmäiset jänisajot heinäkuussa alle 5 kk:n ikäisenä. Myös muut pennut ovat jo antaneet jäniksen tai peura/ kauriin jäljelle ääntä. Pennut ovat siis osoittaneet olevansa varhaiskypsiä.

Varhaiskypsyys ei ole mikään erityisen tavoiteltava asia. Siinä on omat vaaransa. Jos pentu nuorena osoittaa taipumuksensa, on omistajan muistettava edetä pennun kanssa erityisen rauhallisesti. Monesti silloin pennulla on enemmän intoa kuin älyä. Pennun pääkoppa ei vielä 4 kk:n ikäisenä ole valmis kohtaamaan kaikkia metsässä vastaan tulevia asioita. Tämän takia omistajan on osattava rajoittaa sopivasti pennun liikkeitä.

LP- pentueen metsästyskuvia kaudelta 2014- 2015

Korpiklaanin LP Jahti- Lilli

Korpiklaanin LP Jahti-Vihtorin eka kauris

Korpiklaanin LP Jahti- Vihtori

Korpiklaanin LP Jahti-Lilli ja kettu

Korpiklaanin LP Jahti- Lilli

Korpiklaanin LP Jahti-Lilli valittiin riistanhoitoyhdistyksen vuoden 2018  metsästyskoiraksi.

LJ- pentue syntyi 13.10.2015

Korpiklaanin LJ pentue yhdistelmästä KVA-A Omituisen Otuksen Lotta ja KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu (Kapane) pentue syntyi 13.10.2015.

LJ-pentueeseen syntyi yksi narttu ja kolme urosta. Pennut syntyivät erittäin isokokoisina ja pieninkin pentu painoi yli 300 grammaa.

Kapasen odotin tuovan pentueeseen tiukkuutta äänenantoon, rohkeutta pienpetotyöskentelyyn ja mahdollisesti myös pienempää kokoa. Ja näin myös tapahtui.

LJ- pentueen koirat herättelevät selvästi vähemmän kuin emänsä. Kapasen sukutaulu on puoliksi luolasukuinen, joka toi kaivattua parannusta herättelyn määrään.

Ajavilla mäyräkoirilla on lisääntyneet mm. seuraavat ominaisuudet: herättely eli hakulöysyys, äänen anto hukkatyöskentelyn aikana, suurentunut koirien koko ja pienentynyt työskentelyrohkeus pienpedoilla. Näihin puutteisiin on nyt tarkoitus vastata urosvalinnalla.

Lotta herättelee sopivalla pakkaskelillä joskus jopa liikaakin joten herättelyyn on syytä kiinnittää urosvalinnassa huomioita. Herättelyä on todellakin syytä jalostusvalinnoissa miettiä, koska esim. jänistä ajavissa  suomenajokoirissa herättely ei rodunomaisesti ole ollenkaan sallittua ja silti herättelyä ei ole pystytty kitkemään pois.

KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu "Kapane"

Ajokokeissa on käynyt Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää ja on ajanut kaksi MÄAJ1 tulosta.

LJ- pentueen metsästyskäyttö

LJ- pentue luovutettiin joulukuussa, joten kausi 2016- 2017 oli ensimmäinen varsinainen metsästyskausi. Ensimmäiset kaadot on saatu aikaiseksi. Pentueeen metsästysinto on vähintäänkin riittävä, herättely on vähäistä, ajotaitoa löytyy ja  karva on niukempaa sekä karkeampaa kuin Lotalla. Pentueen urokset ovat noin 10 kg painoisia ja narttu noin 8,5 kg. Urokset ovat pienempiä kuin LP- pentueen urokset, jossa uroksena oli Ruotsin tuonti Bargos Pavarotti.

LJ Väinö Tulisielu toimii ajavana koirana Narvan metsästysseurassa Vesilahdella. 2016- 2017 metsästyskausi oli Väinön läpilyöntikausi ja Väinön ajosta kaadettiin parhaimpana viikonloppuna kuusi peuraa. Väinö on seuran luottopakki ajohommissa.

LJ- pentueen metsästyskuvia

Joulukuu 2016

Korpiklaanin LJ Väinö Tulisielu

Marraskuu 2016

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu

Lokakuu 2016

Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja

LJ-pentueen metsästyskuvia

Korpiklaanin LJ Kipakka Ronjan toinen peura Hankasalmella

Joulukuu 2018

Korpiklaanin LJ Kipakka Ronja

Joulukuu 2017

Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää

Marraskuu 2018

Korpiklaanin LJ Tuimakas Sisu

LM- pentue syntyi 19.02.2018

KVA-A Omituisen Otuksen Lotan ja KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelden LM pentue syntyivät 19.02.2018.

Pentujen uudet kodit ovat Helsingissä, Imatralla, Kouvolassa, Ypäjällä, Loimaalla, Nokialla ja Joensuussa. Narttupentu Korpiklaanin LM Sudenmarja eli Siru jäi kotiin.

Tämä pentue on ensimmäinen, jolla on oma Whats up ryhmä. Se on osoittautunut erinomaiseksi yhteydenpito foorumiksi ja aiomme jatkossa myös perustaa pentueille oman Whats up ryhmän.

Muutama pentu mm. Taisto ja Siru ovat ajaneet ensimmäisen ajonsa ennen 6 kk:n ikää ja kaikki ovat jäljittäneet jäniksen, kauriin tai peuran jälkiä....

Pentueen urosvalinnalla oli tarkoitus pitää liiallinen herättelyhaukku aisoissa ja pitää kiinnostus pienpetoihin. Tässä on onnistuttu mainiosti. Harmillista oli, että urosten koko ei käytännössä mahdollista luolatyöskentelyä, vaikka halua koirilla olisikin. Meille jäänyt narttu mahtuu luolaan ja on sinne halukas menemään.

LM- pentueen metsästyskäyttö

LM- pentueelle saatiin ensimmäiset kaadot alle 7 kk ikäisenä. Ensimmäinen peura kaadettiin LM Louhettarelle eli Kertulle Pernajassa. Samana viikonloppuna ammuttiin vasa Nokialla LM Tervaskannolle eli Taistolle. Viikko väliä ja taas paukkui. Vuorossa LM Rautakilpi eli Toveri sekä LM Kairankutsu eli Mauri. Molemmat peuran vasat ammuttiin Ypäjällä.

Pentue on osoittanut ikäisekseen erittäin mahtavaa metsästysintoa eli pysyvät hyvin työmaalla, selvittävät oma aloitteisesti hukkia ja hakevat hyvin.

LM- pentueen metsästyskuvia

Lokakuu 2018

Korpiklaanin LM Kairankutsu

Lokakuu 2018

Korpiklaanin LM Louhetar

Lokakuu 2018

Korpiklaanin LM Rautakilpi

LM- pentueen metsästyskuvia

Joulukuu 2018

Korpiklaanin LM Tervaskanto

Joulukuu 2018

Korpiklaanin LM Ukonkivi

Marraskuu 2019

Korpiklaanin LM Sudenmarja

LN- pentue syntyi 10.04.2019

Mäyräkoiran pentuja syntyi kolme, joista yksi pentu kuoli juuttuessaan synnytyskanavaan. Eloon jäi uros ja narttu. Kuollut uros pentu painoi 460 grammaa. Eloon jääneet pennut painoivat noin 350 grammaa. Pennuille on jo annettu nimet. Narttu pennun nimi on Korpiklaanin LN Tähtisaaga ja uros pennun nimi on Korpiklaanin LN Karhun Woima. Pentueen isä on M-13 Nippe.

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta päätettiin vielä astuttaa, koska Korpiklaanin kenneliin haluttiin vielä Lotasta yksi ajava mäyräkoira. Kenneliin jää siis tästä tulevasta LN- pentueesta yksi narttupentu. 

Nippe valittiin LN- pentueen isäksi, koska Nippeä on käytetty Omituisen Otuksen koirille aikaisemmin ja jälkeläisistä on tullut erinomaisia metsästyskoiria ja myöskin koekoiria. 

Nipellä on hienoja jälkeläisiä ja osalle Nippe on periyttänyt myös luontaista laajaa hakua. Nipen jälkeläisnäytöstä on todisteena koiranetissä olevat koetulokset. Lotan jälkeläisisistä on kolmea koiraa käytetty kokeissa ja muistakin on oikein hyviä metsästyskoiria kyllä tullut. 

Nippe asustelee Porissa, ja sitä käytetään pääsääntöisesti peuran ja kauriin metsästykseen. Jo 4 kuukauden iässä Nippe ajoi ensimmäisen kerran jänistä, ja 8 kuukauden iässä sen ajosta kaadettiin ensimmäinen valkohäntäpeura. 

Nipellä on hyvä ja laaja haku, minkä lisäksi se on erittäin sitkeä ajuri. Itsenäisyydestä huolimatta se toimii hyvin yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Nippe on tarvittaessa myös erittäin rohkea ja sitkeä luolatyöskentelijä.

LN- pentueen metsästyskäyttö

LN pennut Nalle ja Saaga ovat olleet jo ensimmäisenä syksynään metsästyksessä mukana. On kuitenkin menty pentujen ehdoilla ja annettu pentujen itse hakea ajojälkeä. Joskus on löytynyt ja joskus ei. Kuitenkin näillä kahdella pennulla saatiin kuusi peuraa könölleen kaudella 2019-2020. Haku on näillä pennuilla laajempaa luin LM- pentueella. Johtuu todennäköisesti siitä, että LM- pentueella on luolasukuinen isä.

LN-pentueen metsästyskuvia

Joulukuu 2019

Korpiklaanin LN Tähtisaaga

Joulukuu 2019

Korpiklaanin LN Tähtisaaga

Tammikuu 2020

Korpiklaanin LN Karhun Woima


RK- pentue syntyi 26.04.2021

kk- mäyräkoira KVA-L Ruusan pentu

KVA-L Ruusan ja KVA-A Karkelon Kelmin pentueeseen syntyi kaksi narttua ja neljä urosta.

Pennut saivat uudet kodit Kirkkonummelta, Yläneeltä, Porista, Hartolasta, Joensuusta ja Suonenjoelta.

Osa pennuista osoittautui varhaiskypsiksi ja ensimmäiset kaadot ajosta saatiin alle 4 kk ikäisenä.

Pentueen isäksi valikoitui Kelmi eli Viuhti sukutaulussaan olevien erinomaisten koirien takia ja Viuhtin metsästys-, luonne- ja terveysominaisuuksien takia.

Pentueeseen on periytynyt enemmän ajo-ominaisuuksia, kun etukäteen odotimme huomioiden, että yhdistelmä on 50% luolasukuja ja 50% ajosukuja.

RK- pentueen metsästyskäyttö

Syksyn 2021 ensimmäiset kaadot saatiin 25.09.2021 Korpiklaanin LM Ukkosmyrskylle eli Elmolle. Elmolle kaadettiin kaksi peuraa. Syksyn aikana Korpiklaanin RK Myrskyvaroitukselle eli Nallille ammuttiin jänis kolmen tunnin ajoon. Tässä ajossa isäntä auttoi hukkien perkaamisessa ja ojien ylityksissä, mutta yhteisaika oli ed. mainittu. Myös Hilma Pohjantytölle ammuttiin jänis yli tunnin ajon jälkeen. Nämä jänisajurit osasivat rengastaa jäniksen paluuperän alle 5 kk ikäisenä. RK Myrskytuulelle saatiin ensimmäinen peura kaadettua Korpiklaanin  toisessa yhteisessä jahtisessiossa Ypäjällä tammikuussa 2022.

RK-pentueen metsästyskuvia

peuran metsästys Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky 3 kk ikäisenä

Syyskuu 2021

Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky

Jäniksen metsästys kk-mäyräkoira Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus

Lokakuu 2021

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus

peuran metsästys kk-mäyräkoira Korpiklaanin RK  Myrskyvaroitus

Joulukuu 2021

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus