KVA-L Kk - mäyräkoira Ruusa 

Synt. 20.07.2017 

Ruusa on 7, 5 kg luolasukuinen mäyräkoira, jolle tarjotaan hyvät mahdollisuudet kehittyä ajavana mäyräkoirana. KK- mäyräkoira Ruusan on suku on emän (KVA-M Pätkätassu Vilimuru) puolelta pääosin suomalainen, jossa on joitakin ajavia ruotsalaisia koiria. Isä (KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) on tuotu vanhan Itä- Saksan puolelta ja isän sukutaulun koiria ei ennestään Suomessa kovin paljon ole.

Ruusa on erittäin sosiaalinen nuolukone. Nuolee kaikkien naamat sekä ihmiset että koirat. Ruusan karvapeite on hyvä ja normaalin karkea. Karvan karkea pinta tekee sen, että siihen ei lumi tartu niin helposti kuin pehmeämpään ja vähemmän karkeaan.

Ruusan riistavietit heräsivät nuorena ja ensimmäiseksi on haukuttu sekä "ajettu" kaikki isot ja pienet lentävät.

Ruusan metsästyskoulutus aloitettiin alle puolen vuoden iässä peuran ajamisella. Hiukan yli vuoden iässä Ruusalle näytettiin loukussa

 olevaa supia ja sen jälkeen kävimme kerran keinoluolalla treenamassa luolataipumus (LUT) koetta varten. Marraskuussa 2018 startattiin ensimmäiseen kokeeseen. Kaikki kolme koetta tehtiin marraskuussa ja 24.11.2018 oli näyttelyä vaille käyttövalio. 

Luolametsästys aloitettiin LUT kokeiden jälkeen.

Ruusa on Korpiklaanin RK- pentueen emä. Lisätietoa RK- pentueesta.


Ruusa on monipuolinen metsästyskoira ja on ajo- ja luolametsästyksen lisäksi erittäin innokas lintujen noutaja. Noutamisen lisäksi Ruusa osaa olla passissa hiljaa niin kauan kuin minäkin jaksan olla.

kk-mäyräkoira Ruusa 5 kk ikäisenä peuran jäljillä

KK- mäyräkoira Ruusa seuraa peuran jälkiä 5 kk:N ikäisenä

Ruusa seurasi kunnolla peuran jälkiä ensimmäisen kerran ennen joulua 2017 viiden kuukauden ikäisenä. Noin puoli tuntia pellolla olevaa vanhaa jälkeä Ruusa seurasi puoli kilometriä äänettömästi ja tämän puolen tunnin seuraamisen jälkeen otin koiran kiinni.

Kk-mäyräkoira Ruusa on puolen vuoden ikäisenä haukkunut myös kettua ja supia varsin rohkealla otteella.

kk-mäyräkoira Ruusa ja mäyrän jälki silmäluomessa

KK-mäyräkoira ruusa ajoi ensimmäisen peura-ajon 6 kk:n ikäisenä

Ensimmäinen oikea ajo oli 6 kk:n ikäisenä, kun laitoin Ruusan pellolla olevien peurojen perään. Ajo kesti noin 500 metriä metsän sisään. Ei siis mikään mahtava suoritus, mutta se mikä oli hienoa niin Ruusa ajoi ekan kerran jo viidennen harjoituskerran jälkeen. 

Täällä Punkalaitumella on runsas peurakanta ja peurat käyttävät liikkuessaan jatkuvasti samoja polkuja. Näin muodostuvat vahvat polut joissa on tietysti vahvat hajut. Nuorelle ja/ tai kokemattomalle koiralle on vaikeaa seurata jälkeä peurojen runsaasti käyttämällä polulla.


Ruusalla ei metsästetty pienpetoja ennen luolataipumus (LUT) kokeita ja Ruusaa käytettiin vain kaksissa LUT treeneissä ennen kokeita. Koetuloksista on nähtävissä  taipumus, eikä harjoiteltu toiminta.

Ruusaa on käytetty luolajahdeissa ja peuran metsästyksessä. Ruusa työskentelee maan alla lähellä haukkuen ja sai viimeisimmällä mäyrän tapaamisella (tammikuu 2020) kaksi haavaa silmän alaluomeen. Tämän haaverin jälkeen, ei Ruusa halunnut lopettaa työskentelyä ja Ruusa saatiinkin kiinni vasta tunnin kuluttua. Ruusalla ovat riittävät ajo-ominaisuudet runsaan peura kannan alueella, mutta kaatoja ei syksynä 2019 vielä tullut.

 

Metsästyskokeiden tulokset

LUT eli luolataipumus kokeet

Loviisa 07.11.2018. Koe alkoi klo 20.05 ja päättyi 20.11. Tulos LUT B 43

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, hieman into ääntä, verkkaisa

Koira hyvin luolaan. Hyvä ilmoitushaukku. Luukkujen avauduttua kettu vetäytyy oik. kulmapesään, jonne koira ei seuraa suoraan vaan harhautuu ensin vasemmalle. Korjaa virheen nopeasti ja aloittaa määrätietoisen painostuksen. Kettu iskee usein ja voimakkaasti. Koira antaa ns. hieman tilaa ja tulee taas. Sama toistuu usein ja koe keskeytetään ennen määräaikaa vahinkojen välttämiseksi. Hyvä haukku ja työskentely. Tyhjä luola ja alun harhailu laskee pisteen.


Tanja Rinnetmäki 

 / Ylituomari

Rantasalmi 10.11.2018. Koe alkoi klo 12.21 ja päättyi 12.27. Tulos LUT B 44

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, äänetön

Koira luukulle. Ilmoittaa haukkuen ketun. Luukkujen auettua kettu oikeaan peräpesään. Koira seuraa tiiviissä tuntumassa. Työskentelyn aloittaa haukkuen ja kestää ketun hyökkäykset. Ketun taitavuus huomioonottaen koiralta hyvä suoritus. Koe keskeytetään koiran taitavuuden vuoksi.


Mikko Nissinen

/ Ylituomari

Rantasalmi 24.11.2018. Koe alkoi klo 14.25 ja päättyi 14.35. Tulos LUT A 49

TYHJÄN LUOLAN TARKASTUS täydellinen, äänetön

Ahdingon jälkeen hiekkaesteelle. Jonkin aikaa mietittyään kaivautui. Hiekkaesteen jälkeen luukulle, jossa ilmaisi haukulla löytäneensä riistan. Luukkujen auettua kettu vas. takapesään. Koira seurasi nopeasti ja aloitti painostuksen. Koiralla on kuuluva ja kiivas haukku. Kettu hyökkäili ja koira aina väisti, mutta painosti tiiviisti kettua. Koe keskeytetään koiran erinomaisuuden vuoksi


Seppo Nykänen

/ Ylituomari

Luolametsästyskoe (LUME) 12.02.2022 Heinola

Haku 6 min, riistatyöskentely 112 min, loppuarvostelu LUME1

Koepesänä oli keskivaikea maaluolasto jossa 6 kulkuaukkoa ja laajuutta 15x35m, luolaston mitattu syvyys 0,6-1,7m. Koira lasketaan luolaan tuomarin luvalla klo. 16.38, 6min haun jälkeen koira löytää riistan, alkaen painostamaan haukkuen, koira ja riista siirtyvät luolastossa joitakin kertoja. Koira saa painostettua riistan umpiperään jossa pysyvät kokeen loppuun asti. Ajan tultua täyteen tuomarin luvalla luolasto avataan ja koiran edestä saadaan saaliiksi supikoira. Tulos annettu klo 18.30

Reiman lisäys: Kokeen jälkeen otettiin myös toinen supi pois jolloin kokonaistyöskentelyaika noin 4 tuntia


Pasi Sillanpää

 / Ylituomari

Näyttelyiden tulokset

Jämijärvi 17.03.2018

Tuomari Pekka Teini

PEN KP

Lupaava nuori narttu, joka tiivistyy vielä. Hyvä rakenne edessä. Etukäpälissä ulkokierteisyyttä. Erinomainen ryhti ja ylälinja. Hyvät takakulmaukset. Erinomainen turkki ja erinomainen temperamentti.

Hyvinkää 23.09.2018

Tuomari Jaana Helin

JUN H

Pienikokoinen vielä kovin ilmava narttu. Kuono-osan tulisi olla pidempi, purenta ok. Hyvä kaula, hyvä säkä. Köyristää hieman lanneosaansa seistessä. Hyvä viisto lapa. Suora ja lyhyt olkavarsi. Heikko eturinta. Melko lyhyt ja kevytrakenteinen rintakehä. Luisu lantio. Hyvä polvi ja kinnerkulma. Liikkuu reippaasti. Erittäin hyvä karvapeite, mutta trimmaus voisi olla siistimpi. Toivottavasti koira kehittyy parempaan iän myötä.

Hyvinkää 28.09.2020

Tuomari Tenson Helin

KÄY EH

Sopivat mittasuhteet ja luusto. Sopiva pään pituus, kauniit korvat. Hyvä ylälinja ja häntä. Riittävä eturinta ja rintalasta. Tasapainoiset kulmaukset ja hyvät etuliikkeet. Takaliike jää rungon alle. Pehmeä turkki.


Ruusan kanssa sorsajahdissa syksyllä 2019

Ruusan kanssa mäyräjahdissa kevät 2020

Kennel Korpiklaanin

Eija ja Reima Halonen

Uutelantie 80

Punkalaidun

[email protected] ja [email protected]

Reima 045 127 3167 ja Eija 045 105 2055