KK- mäyräkoira Ruusa on syntynyt 20.07.2017

Ruusa on luonteeltaan

erittäin sosiaalinen nuolukone. Nuolee kaikkien naamat sekä ihmiset että koirat. Ruusassa löytyy myös jämäkkyyttä ja Ruusa lienee koiralauman päällikön (O.O. Lotta) manttelin perijä.

Ruusalla on vahtimisviettiä eli Ruusa on se ensimmäinen koira, joka ilmoittaa haukkumalla, kun auto lähestyy meidän kotia.

Ruusa on erittäin sitkeä luolatyöskentelijä sekä noutaja.

kk-mäyräkoira KVA-L Ruusa

7,5 kg painava luolasukuinen kk- mäyräkoira Ruusa on emän (KVA-M Pätkätassu Vilimuru) puolelta pääosin suomalainen, jossa on joitakin ajavia ruotsalaisia koiria. Isä (KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde) on tuotu vanhan Itä- Saksan puolelta. Arekia on käytetty pääosin luolametsästyksessä. Arek toimii luolassa ote hakuisesti.

Ajoharjoittelu

Ruusa seurasi kunnolla peuran jälkiä ensimmäisen kerran ennen joulua 2017 viiden kuukauden ikäisenä. Noin puoli tuntia pellolla olevaa vanhaa jälkeä Ruusa seurasi puoli kilometriä äänettömästi ja tämän puolen tunnin seuraamisen jälkeen otin koiran kiinni.

kk- mäyräkoira Ruusa 5 kk ikäisenä peuran jäljillä

kk- mäyräkoira Ruusa 5 kk ikäisenä peuran jäljillä

Ensimmäinen oikea ajo oli 6 kk:n ikäisenä, kun laitoin Ruusan pellolla olevien peurojen perään. Ajo kesti noin 500 metriä metsän sisään. Ei siis mikään mahtava suoritus, mutta se mikä oli hienoa niin Ruusa ajoi ekan kerran jo viidennen harjoituskerran jälkeen. 

Täällä Punkalaitumella on runsas peurakanta ja peurat käyttävät liikkuessaan jatkuvasti samoja polkuja. Näin muodostuvat vahvat polut joissa on tietysti vahvat hajut. Nuorelle ja/ tai kokemattomalle koiralle on vaikeaa seurata jälkeä peurojen runsaasti käyttämällä polulla.

Ruusan luolasukuisuudesta johtuen Ruusan ajot kestävät noin kilometrin. Täällä runsaan peurakannan alueella on motit usein niin pieniä, että kilometrin ajo riittää. Valitettavasti kaatoja ei ole vielä osunut kohdalle.

Ruusa on kuitenkin periyttänyt erinomaisia ajo-ominaisuuksia ja runsasta riistaviettiä Korpiklaanin RK- pentueeseen. Lisätietoa RK- pentueesta.


Kk-mäyräkoira Ruusa ja supi

KVA-L Ruusa ja metsästys

Ruusalla ei metsästetty pienpetoja ennen luolataipumus (LUT) kokeita ja Ruusaa käytettiin vain kaksissa LUT treeneissä ennen kokeita. Koetuloksista on nähtävissä  taipumus, eikä harjoiteltu toiminta.

Ruusaa on käytetty luolajahdeissa ja peuran metsästyksessä. Ruusa työskentelee maan alla lähellä haukkuen ja sai viimeisimmällä mäyrän tapaamisella (tammikuu 2020) kaksi haavaa silmän alaluomeen. Tämän haaverin jälkeen, ei Ruusa halunnut lopettaa työskentelyä ja Ruusa saatiinkin kiinni vasta tunnin kuluttua. Tämä kuvastaa Ruusan sitkeyttä luolajahdissa.

kk- mäyräkoira Ruusa sorsajahdissa

Ruusa on väsymätön noutaja. Ruusalla on synnynnäinen noutovietti. Ruusa kantaa ulkona kiviä sekä keppejä ja tuo niitä jatkuvasti ihmisille, jotta joku heittäisi sen. Sorsajahdissa ollessa Ruusa ei palaa rannalle ennenkuin tiputettu sorsa on löytynyt. Joskus ei ole sorsaa löytynyt ja Ruusan rantaa saaminen vaatii erittäin kovaa käskytystä.

Tätä työskentelysitkeyttä Ruusa on periyttänyt RK- pentueeseen, jossa se ilmenee pitkinä ajoina. Toki pentueen isällä KVA-A Karkelon Kelmillä on osuutensa ajositkeyteen.

kk-mäyräkoira KVA-L Ruusa ja mäyrä

Ruusalta helmikuussa 2020 saatu mäyrä

kk-mäyräkoira KVA-L Ruusa luolajahdissa

2019 Hollolassa. Ruusa keskellä.

kk-mäyräkoira Ruusa sorsajahdissa

Ruusan ensimmäinen vesinouto v. 2018

Korpiklaanin RK- pentue

Pentue syntyi 26.04.2021 ja pentueen isänä oli KVA-A Karkelon Kelmi. RK- pentue KoiraNetissä. 

Piipponen Kirkkonummi

Tenhuset Porista

Martinsenit Suonenjoelta

Rantaset Yläneeltä

Ikävalkot Hartolasta

Pentueeseen on periytynyt enemmän ajo-ominaisuuksia, kun etukäteen odotimme huomioiden, että yhdistelmä on 50% luolasukuja ja 50% ajosukuja.

Osa pennuista osoittautui varhaiskypsiksi ja ensimmäiset kaadot ajosta saatiin alle 4 kk ikäisenä.

Korpiklaanin RK- pentueen ensimmäinen metsästyskausi 2021- 2022

Peuran metsästys Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky eli Elmo

Korpiklaanin RK Ukkosmyrsky eli Elmo 3 kk ikäisenä

Jäniksen metsästys mäyräkoiralla Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus 4 kk ikäisenä

peuran metsästys kk-mäyräkoira Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus

Korpiklaanin RK Myrskyvaroitus joulukuu 2021

Peurajahtia mäyräkoiralla Korpiklaanin RK Myrskytuuli

Korpiklaanin RK Myrskytuuli Tammikuu 2022

Näyttelyt

Jämijärvi 17.03.2018

Tuomari Pekka Teini

PEN KP

Lupaava nuori narttu, joka tiivistyy vielä. Hyvä rakenne edessä. Etukäpälissä ulkokierteisyyttä. Erinomainen ryhti ja ylälinja. Hyvät takakulmaukset. Erinomainen turkki ja erinomainen temperamentti.

Hyvinkää 23.09.2018

Tuomari Jaana Helin

JUN H

Pienikokoinen vielä kovin ilmava narttu. Kuono-osan tulisi olla pidempi, purenta ok. Hyvä kaula, hyvä säkä. Köyristää hieman lanneosaansa seistessä. Hyvä viisto lapa. Suora ja lyhyt olkavarsi. Heikko eturinta. Melko lyhyt ja kevytrakenteinen rintakehä. Luisu lantio. Hyvä polvi ja kinnerkulma. Liikkuu reippaasti. Erittäin hyvä karvapeite, mutta trimmaus voisi olla siistimpi. Toivottavasti koira kehittyy parempaan iän myötä

Hyvinkää 28.09.2020

Tuomari Tenson Helin

KÄY EH

Sopivat mittasuhteet ja luusto. Sopiva pään pituus, kauniit korvat. Hyvä ylälinja ja häntä. Riittävä eturinta ja rintalasta. Tasapainoiset kulmaukset ja hyvät etuliikkeet. Takaliike jää rungon alle. Pehmeä turkki.

Metsästyskokeet

kk-mäyräkoira KVA-L Ruusa

Ruusalla ei metsästetty pienpetoja luolasta ennen luolataipumuskokeita. Keinoluolalla treenattiin pari kertaa ennen ensimmäistä koetta.

Luolataipumuskoe (LUT-koe) 07.11.2018 Loviisa

Tyhjän luolan tarkastus

täydellinen, hieman into ääntä, verkkaisa

Koe alkoi ja päättyi

20.05 ja 20.11

Tuomarikertomus

Koira hyvin luolaan. Hyvä ilmoitushaukku. Luukkujen avauduttua kettu vetäytyy oik. kulmapesään, jonne koira ei seuraa suoraan vaan harhautuu ensin vasemmalle. Korjaa virheen nopeasti ja aloittaa määrätietoisen painostuksen. Kettu iskee usein ja voimakkaasti. Koira antaa ns. hieman tilaa ja tulee taas. Sama toistuu usein ja koe keskeytetään ennen määräaikaa vahinkojen välttämiseksi. Hyvä haukku ja työskentely. Tyhjä luola ja alun harhailu laskee pisteen.

LUT B 43 ylituomarina Tanja Rinnetmäki

Luolataipumuskoe (LUT-koe) 10.11.2018 Rantasalmi

Tyhjän luolan tarkastus

täydellinen, äänetön

Koe alkoi ja päättyi

12.21 ja 12.27

Tuomarikertomus

Koira luukulle. Ilmoittaa haukkuen ketun. Luukkujen auettua kettu oikeaan peräpesään. Koira seuraa tiiviissä tuntumassa. Työskentelyn aloittaa haukkuen ja kestää ketun hyökkäykset. Ketun taitavuus huomioonottaen koiralta hyvä suoritus. Koe keskeytetään koiran taitavuuden vuoksi.

LUT B 44 ylituomarina Mikko Nissinen

Luolataipumuskoe (LUT-koe) 24.11.2018 Rantasalmi

Tyhjän luolan tarkastus

täydellinen, äänetön

Koe alkoi ja päättyi

14.25 ja 14.35

Tuomarikertomus

Ahdingon jälkeen hiekkaesteelle. Jonkin aikaa mietittyään kaivautui. Hiekkaesteen jälkeen luukulle, jossa ilmaisi haukulla löytäneensä riistan. Luukkujen auettua kettu vas. takapesään. Koira seurasi nopeasti ja aloitti painostuksen. Koiralla on kuuluva ja kiivas haukku. Kettu hyökkäili ja koira aina väisti, mutta painosti tiiviisti kettua. Koe keskeytetään koiran erinomaisuuden vuoksi.

LUT A 49 ylituomarina Seppo Nykänen

kk-mäyrakoira KVA-L Ruusa LUME  kokeessa

Luolametsästyskoe (LUME- koe) 12.02.2022 Heinola


Haku

6 min

Riistatyöskentely

112 min

Loppuarvostelu

LUME 1

Tuomarikertomus

Koepesänä oli keskivaikea maaluolasto jossa 6 kulkuaukkoa ja laajuutta 15x35m, luolaston mitattu syvyys 0,6-1,7m. Koira lasketaan luolaan tuomarin luvalla klo. 16.38, 6min haun jälkeen koira löytää riistan, alkaen painostamaan haukkuen, koira ja riista siirtyvät luolastossa joitakin kertoja. Koira saa painostettua riistan umpiperään jossa pysyvät kokeen loppuun asti. Ajan tultua täyteen tuomarin luvalla luolasto avataan ja koiran edestä saadaan saaliiksi supikoira. Tulos annettu klo 18.30

Reiman lisäys: Kokeen jälkeen otettiin myös toinen supi pois jolloin kokonaistyöskentelyaika noin 4 tuntia.

Ylituomarina Pasi Sillanpää