Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

KVA-A Omituisen Otuksen Lotta on syntynyt 20.05.2011 ja painaa työkunnossa 10.5- 11.0 kg

Ajava mäyräkoira Omituisen Otuksen Lotta

Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotta on luonteeltaan

 rohkea eikä haasta turhaan riitaa muiden koirien kanssa. Kunnioittaa vanhimpia koiria, mutta ei alistu itseään muutamaa vuotta vanhemmille. Lotta ei riitoja aloita, mutta osaa lopettaa ne niin ettei kahina etene puremiseen asti. Lotta on perinyt koiralauman päällikön paikan vanhalta Adalmiinalta.

Karva on hiukan liian pehmeä ja runsas. Jalkojen nyppiminen teettää töitä, jotta lunta ei kerääntyisi jalkoihin liikaa.

Runko on pitkä, kulmaukset hyvät ja rinta ikäisekseen hyvin kehittynyt. Lottahan on isokokoinen, mutta eihän täydellistä koiraa ei olekaan. Mahdollisissa tulevissa urosvalinnoissa pitää sitten uroksen kokoon kiinnittää huomiota.

Lotta on kennelimme kantanarttu, vaikka mäyräkoiranarttuja on Korpiklaanissa ollut ennen Lottaa useitakin. Lotta oli kuitenkin ensimmäinen mäyräkoira, josta saimme itsellemme jalostus käyttöön kelpaavia narttuja.

Ajoharjoittelu

Kylmän maan haku ei ole vielä syksyllä 2011 riittävän laajaa, mutta riistan haistessa Lotta kyllä irtoaa. Ensimmäinen ajo 6 kk:n ikäisenä oli kauriilla lyhyt, mutta laadukas.

Ilmavainulla ajo oli vauhdikasta ja ääntä tuli vain silloin kuin pitääkin, mikä nuorelle koiralle ei ole tyypillistä. Syksyllä 2011 Lotta ajoi kauriin lisäksi peuraa ja jänistä. Nyt Lottaa treenataan pääsääntöisesti kotimaisemien harvoilla jäniksillä ja syksyllä 2012 katsotaan mistä ”Porin piru” on oikein tehty.

Ensimmäinen ajokoe on suunniteltu 2012 marraskuulle Hailuotoon.

Ajava mäyräkoira KVA-A O.O. Lotta

Alku syksystä 2012 ajava mäyräkoira Lotta ehti osoittaa rehelliset ajotaipumuksensa. Herättely on sopivan niukkaa, hukalla ei haukuta ja noin 15 min vanhalle jäljelle Lotta ei pääsääntöisesti anna ääntä. Jänistä ja kaurista on parhaimmillaan ajettu reilu 50 min. Kylmän maan hakua pitää vielä reilusti parantaa ja Lotan hakuetäisyys on nyt keskimäärin 60- 120 metriä. Hakulenkkien pituus on 10- 20 min.

Ypäjän MS syksy 2018

Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotta ja metsästys

Lotan ensimmäiset peurat kaadettiin Punkalaitumella 2016. Sen jälkeen kaatoja (Lotta ajaa ammuttua eläintä) on tullut 5-10 kaudessa. Lotta nykyään maavainuinen ja  keskiajonopeus on noin 5 km/h. Tämä tekee sen, että peura useasti tulee passiin sellaisella nopeudella, että siihen osuminen onnistuu.

Lotan haku on nuoruuden ajoista parantunut ja nyt kylmässä maastossa Lotta heittää hakulenkkejä parhaimmillaan 200- 300 m päähän. Nyt Lotta on tottunut etsimään ajettavan jäljen monien jälkien joukosta ja pysyy myös jäljillä vaikka peura kulkee uudestaan aikaisemmin kuljetulla polulla.

Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotan pentueet

Korpiklaanin LP- pentue


Kennel Korpiklaanin LP- pentue

Lotan ensimmäinen pentue syntyi 04.03.2014. Isänä KVA- A Pargos Pavarotti. Pentueeseen syntyi 4 urosta ja kolme narttua. Kokeissa on käynyt Korpiklaanin Jahti-Lilli, jonka paras tulos on ajovalio. Lillille on myös syntynyt pentue vuonna 2018 ja 2020

Korpiklaanin LP Jahti-Alma jäi vuonna 2015 peuran ajossa auton alle ja menehtyi.

Korpiklaanin LJ- pentue


Kennel Korpiklaanin LJ- pentue

Toinen pentue eli LJ pentue syntyi 13.10.2015. Isänä KVA-L KVA-V Alajoen Jurmu. Pentueeseen syntyi kolme urosta ja yksi narttu. Kokeissa on käynyt Korpiklaanin LJ Wertti Tuulispää, joka ajovalio ja on myös kilpaillut SM- kokeessa vuonna 2021.

Korpiklaanin LM- pentue


Kennel Korpiklaanin LM- pentue

Kolmas pentue eli LM- pentue syntyi 19.02.2018. Isänä oli KVA-L KVA-M Arek von der Meerfelde. Pentueeseen syntyi viisi urosta ja kolme narttua. Ajokokeissa on käynyt toistaiseksi Korpiklaanin LM Tervaskanto ja paras tulos MÄAJ1 sekä LM Sudenmarja paras tulos. LM Sudenmarja jäi itselle.

Korpiklaanin LN- pentue


Kennel Korpiklaanin LN- pentue

Neljäs pentue eli LN- pentue syntyi 10.04.2019. Isänä oli KVA-A M-13 Nippe. Pentueeseen syntyi yksi uros ja yksi narttu. Yksi pentu menehtyi synnytyksessä juuttuen synnytyskanavaan. LN Tähtisaaga jäi itselle.

Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotan koetoiminta

Aikaisemmasta suunnitelmasta poiketen ensimmäiseen ajokokeeseen mentiinkin jo syyskuussa 2012, jossa Lotta elämänsä toisen kerran ajoi peuraa. Lotan ensimmäinen ajokoe meni mallikkaasti ja tuloksena MÄAJ 1. Noin 30 minuutin ajon jälkeen saatiin peuran vasalle myös ampumatilanne. Lotta oli tuolloin 1.5 minuuttia peuran perässä.


Lotan haku ei ollut kokeessa samanlaista kuin treeneissä, mutta ajo kulki ikään ja kokemukseen nähden hienosti. Haukku oli kertovaa ja Lotta pysyi hyvin peuravasan tuntumassa. Haukun kuuluvuudeksi pystyin mittaamaan 690 metriä. Tuolloin haukku kuului vielä aika hyvin. Toisessa erässä Lotta ajoi myös supikoiraa, joten pienpetotyöskentely tuli myös todettua.

Syksyllä 2013 jänisajot alkoivat kulkea paremmin ja pisin ajo kesti 110 min. Joskus olen myös ottanut Lotan pois ajosta tunnin kohdalla. Kylmän maan haku on parantunut viime kaudesta.

 

Tietä pitkin Lotta etenee satoja metrejä ja sitten siirtyy metsän puolelle hakemaan. Metsässä haku etenee vähintään sata metriä. Tiehukkia on päästy myös harjoittelemaan ja niitä on myös onnistuneesti selvitetty.


Käyttövalion arvosta puuttuvaa ykköstä lähdetään hakemaan Suur- Savon kennelpiirin MÄAJ-kokeista ja jos siellä ei onnistuta, niin sitten on suunnattava loppuvuodesta etelään johonkin kokeeseen. Lotalla on kyllä kykyä ajaa jänisykkönen, mutta sen saaminen on paljon myös tuurista kiinni.

Idän lohkon valintakokeessa 2013 Lotta sitten valioitui ja syksyn tavoitteena ollut jänisykkönenkin saatiin aikaiseksi.

 

Sorkka-ajot eivät sujuneet 2013 syksynä kovin hyvin, mutta ei niitä harjoiteltukaan. Peura oli ajoeläimenä kahdessa kokeessa ja ne olivat syksyn ainoat peura-ajot. Meillä ei ollut 2013 syksynä mahdollisuuksia sorkka-ajoihin ja tarkoitus oli muutenkin treenata jänistä.

Mäyräkoirien ajokoe (MÄAJ) tulokset

Ajava mäyräkoira KVA-A Omituisen Otuksen Lotta

Urjala 16.09.2012 MÄAJ 1 60.83 pistettä

Ryhmätuomari: Sulo Kankaanpää

1. Erä

Haun tehokkuus 5, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 8, haukun muut ominaisuudet 4, ajovarmuus 6, etenevyys ja yht. ajettavaan 4, yhteistyökyky 3, metsästysinto 6, ajominuutit 73, ajoeläin peura.

2. Erä

Haun tehokkuus 2, yhteystyökyky 3, metsästysinto 4, ajominuutit --

Hailuoto 01.12.2012 MÄAJ 2 59.44 pistettä

Ryhmätuomari: Lotta Seppinen

1. Erä

Haun tehokkuus 6, yöjälkityöskentely 4, haukun kuuluvuus 6, haukun muut ominaisuudet 2, ajovarmuus 2, etenevyys ja yht. ajettavaan 1, yhteistyökyky 2, metsästysinto 7, ajominuutit 16, ajoeläin jänis.

2. Erä

Haun tehokkuus 7, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 7, haukun muut ominaisuudet 5, ajovarmuus 5, etenevyys ja yht. ajettavaan 2, yhteistyökyky 3, metsästysinto 8, ajominuutit 39, ajoeläin jänis.

Kuopio 07.09.2013 2 viikon koe MÄAJ 1 86.00

Ryhmätuomari: Mikko Lappalainen

1. Erä hakuminuutit 30

Haun tehokkuus -, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 7, haukun muut ominaisuudet 3, ajovarmuus 7, etenevyys ja yht. ajettavaan 3, yhteistyökyky 4, metsästysinto 10, ajominuutit 60, ajoeläin jänis.

2. Erä hakuminuutit 133

Haun tehokkuus 7, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 7, haukun muut ominaisuudet 4, ajovarmuus 9, etenevyys ja yht. ajettavaan 4, yhteistyökyky 4, metsästysinto 10, ajominuutit 30, ajoeläin jänis.

Kuopio 22.09.2013 MÄAJ 3 43.61 pistettä

Ryhmätuomari: Tiina Berg

1. Erä hakuminuutit 40

Haun tehokkuus 7, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 7, haukun muut ominaisuudet 2, ajovarmuus 5, etenevyys ja yht. ajettavaan 2, yhteistyökyky 3, metsästysinto 6, ajominuutit 25, ajoeläin jänis.

2. Erä hakuminuutit 140

Haun tehokkuus 3, yöjälkityöskentely -, haukun kuuluvuus -, haukun muut ominaisuudet -, ajovarmuus -, etenevyys ja yht. ajettavaan -, yhteistyökyky 3, metsästysinto 5, ajominuutit -.

Suonenjoki 20.10.2013 Suur-Savon PM-koe MÄAJ 2 53.11 pistettä

Ryhmätuomari: Markku Puustinen

1. Erä hakuminuutit 1

Haun tehokkuus -, yöjälkityöskentely 2, haukun kuuluvuus -, haukun muut ominaisuudet -, ajovarmuus 1, etenevyys ja yht. ajettavaan 1, yhteistyökyky 3, metsästysinto 6, ajominuutit 10, ajoeläin jänis.

2. Erä hakuminuutit 35

Haun tehokkuus 7, yöjälkityöskentely 4, haukun kuuluvuus 6, haukun muut ominaisuudet 4, ajovarmuus 4, etenevyys ja yht. ajettavaan 2, yhteistyökyky 3, metsästysinto 4, ajominuutit 50. Ajoeläin peura

 

Hollola 26.10.2013 Idän lohkon SM- valintakoe MÄAJ 1 62.72 pistettä. Sijoitus 5/7

Ryhmätuomari: Orvokki Torssonen

1. Erä hakuminuutit 16

Haun tehokkuus 3, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 5, haukun muut ominaisuudet 4, ajovarmuus 4, etenevyys ja yht. ajettavaan 3, yhteistyökyky 2, metsästysinto 4, ajominuutit 32, ajoeläin jänis.

2. Erä hakuminuutit 2

Haun tehokkuus 5, yöjälkityöskentely 3, haukun kuuluvuus 6, haukun muut ominaisuudet 4, ajovarmuus 6, etenevyys ja yht. ajettavaan 2, yhteistyökyky 3, metsästysinto 6, ajominuutit 51. Ajoeläin peura

Näyttelyt

Ikaalisten näyttely 18.08.2012

Tuomari: Jutta Haranen

5 kk vilkas jun narttu. Hyvän tyyppinen pää ja ilme. Silmät ja korvat ok. Korrekti purenta. Hyvät hampaat. Hyvä luusto ja selkä. Riittävästi kehittynyt ikäisekseen. Kulmaukset ok. Liikkuu hyvin ja esitetään hyvin.

JUN/ ERI

Jyväskylän näyttely

Tuomari: Kim Viksö Nielsen, Tanska

18- kuukautta. Erittäin hyvä pää. Oikeat korvat ja suu. Oikean muotoinen pää. Vahva niska ja ylälinja. Erinomainen runko (body) ikäisekseen. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Turkki olisi pitänyt trimmata ennen näyttelyä. Mukava luonne.

KÄY ERI 2

Lotan ensimmäinen jäljitys v. 2018 . Kolaripeuran jälki löytyi omakotitalon pihan keskeltä. 1 km verettömän jäljityksen tulos kuvassa.